neděle 16. září 2018

Rusavská padesátka 2018


Ahoj cykloturisti, blíží se konec prázdnin a jako každý rok je zde závod Rusavská padesátka. Letos je velké sucho a je to poznat v krajině. Všude je suchý podklad a na zemi je stále více kamení a písku. Do velkého oblaku hlíny jsem vjel už cestou na závod. Zrovna tam jezdil traktor po poli a za ním byla velká oblaka hlíny.

Na Rusavě byla bezpečnost závodníků zajištěna semaforem a svedením silniční dopravy do jednoho jízdního pruhu. Je to místo na kterém stojím každý rok. Dokonce, i pořadatel, který zde zajišťuje bezpečnost je stále ten stejný. Vždycky si na konci závodu řekneme, že se uvidíme za rok. Snad se nám to ještě mnohokráte splní.

V tomto sjezdu se jezdí velmi rychle po kamenitém podkladu. Na závěr následuje ostrá vracečka na cestu. Zde mají cyklisté problém, aby nevjeli do pruhu s auty. Občas na tomto místě někdo spadne při prudkém odbočování. Kaménky na zemi se chovají jako kuličky v ložisku.

Po ukončení závodu jsem jel do cíle. Zde však ještě přijížděli nějací opozdilci. Někteří měli technické problémy s kolem a jiní jen málo trénovali. Jedna holka přiznala, že letos před závodem najezdila 300 km. To je opravdu málo. Přesto byla odvážná, že se na takovou trasu vydala. Letos se v závodě vyhodnocovali zaměstnanci nějaké firmy. V rámci závodu si jeli svůj firemní závod. Na stupních vítězů se nám objevili cyklisté z Itálie. Přijeli s velkým technickým zabezpečením. Zábavu zajišťoval hlasatel, který dělal rozhovory se závodníky nebo rozdával dětem dárky. Děti si však dárek musely zasloužit a něco zazpívat. Bylo to příjemné zpestření. Na úspěchu závodu je zainteresovaná cyklistická značka KCK Force. Dá se říci, že to dělají dobře. Já jsem mezi cyklisty potkal hodně kamarádů a je to jediná příležitost jak se uvidět. Jeden tam dokonce pracoval na stánku. Nabízel mně elektrokolo, ale to bych ještě dlouho nechtěl potřebovat. Při vyhlašování vítězů došlo k chybě a na stupínek byli vyvoláni jiní závodnici. Ihned se na to přišlo a oni měli po radosti. Ceny museli vrátit.

Domů jsem jel přes hřeben s místem, kde projížděly závody. Tak jsem si jeden kopec zkusil. V části, které říkáme Žabárna, se staví dálnice do Zlína. Už tam mají udělaný nadjezd. Možná příští rok po něm pojedu. Tato dálnice se staví hodně dlouho. Ochránci přírody dělají problémy a určitým způsobem znepříjemňují běžným lidem život. Oni si vůbec neuvědomují jaká je spotřeba paliva na úzkých klikatých cestách, kde se nedá jet plynule. Navíc tam hodně často dochází k silničním nehodám. Když povede do Zlína dálnice, tak se stane na běžných cestách provoz pro cyklisty bezpečnější.

Ujel jsem 54 km za velmi teplého počasí.

18.08.2018

Karel






Žádné komentáře:

Okomentovat