neděle 26. srpna 2012

Tovačov - odpolední výlet


Ahoj cykloturisti, v neděli odpoledne jsem se rozhodl, že si udělám malý výlet po okolí. Něco rovinatého po Hané. Neměl jsem přesný cíl cesty. Vyrazil jsem směrem na Holešov a postupně jsem to protahoval. V Kostelci u Holešova jsem si udělal zajížďku do vesnice. Chtěl jsem vědět, jak tama  vede cesta. Ona se zase vrací na hlavní silnici. Z Říkovic do Vlkoše a Troubek to byla pohoda. Jede se po snad zapomenuté vedlejší silnici. Kvalita není nic moc, ale je to bez provozu.

Ve Vlkoši jsem se dozvěděl, že u nich žijí netopýři. Nejprve mě však zaujal trpaslík u cesty a kvůli tomu jsem se otočil a vrátil. Bylo to v zatáčce a nechtěl jsem riskovat srážku s autem. Další zajímavostí byla cesta do Bochoře. Je zde význačná přírodní lokalita. To si přečtete na fotce.

Z Troubek do Tovačova se jede po hlavní cestě s velkým provozem. Bohužel zde není jiná možnost a vede zde i cyklotrasa. Na půlce cesty je soutok Moravy a Bečvy. Fotky jsem vám z tohoto místa již ukazoval.

Zámek v Tovačově nemůžete minout. Věž je dobře vidět ze všech stran. Já tuto věž nejčastěji fotím od jezer směrem na Olomouc. Na nádvoří zámku bylo ve stínu stromů moc dobře. Přímo to lákalo k posezení. Já jsem však neměl ani svačinu. Na cestu jsem si vzal dvě flašky s vodou. Nepředpokládal jsem, že si výlet tak natáhnu.

Domů jsem to vzal po polní cestě podél jezer. Je hodně prašná a setkání s autem je jako písečná bouře na poušti. Naštěstí byli všichni řidiči slušní a míjeli nás pomalu. Z této polňačky se dá přímo napojit na lesní cyklostezku do Záříčí. Je zde nádherný lužní les s řekou Moravou. Do Chropyně jsem se hodně těšil. Už jsem měl vypité obě flašky a žízeň byla veliká. Ani mně nevadilo, že voda obsahuje síru. Pak už je to známá cesta přes Kroměříž a po cyklostezce podél Moravy do Kvasic.

Čas na slunečních hodinách si můžete porovnat s mým tachometrem.

Ujel jsem 88 km, za teplého počasí. Prý bylo naměřeno až 40C.

19.08.2012

Karel

 
 

1 komentář:

  1. Ujet 88 km to už je super číslo a hlavně fajn výlet :) Doporučuju to taky někdy vzít na horském kole směr Hranice, kde je taky plno super tras k vyblbnutí.

    OdpovědětVymazat