úterý 27. října 2015

Mariazell 2015 den pátý



Celou noc se budím a sleduji, co dělá velmi silný vítr. Stále kolem mě něco ve vzduchu poletuje. Nakonec zaspím, když se probudím, tak je počasí lepší. Odnáším si věci ven za bufet, abych ráno nepřekážel hostům. Znovu usínám, ale brzo se probouzím od slabého deště. Znovu si odnáším věci pod střechu přístřešku bufetu. Už je nad ránem a spát nebudu. Jdu na WC a když se vrátím, tak mám věci shrnuté na kraji přístřešku. Pekařka začala pracovat. První připravila pro hosty židličky a stoly. Já si jdu do kuchyňky postavit vařič na stůl a dělám si čaj na snídani a na cestu. Při tom je jasné, že v tomto počasí bude čaj brzo studený. U pekařky si kupuji svoje oblíbené ořechové koláče a jsem připraven na cestu. Ještě jdu zaplatit na informace. Je tam stejná slečna jako minulé ráno. Průběh byl stejný jako minule. Vzala si skoro 13 Euro a žádný doklad mně nedala. Mám podezření, že si to dává do vlastní kapsy. Možná je poctivá a křivdím ji.

Vyjíždím při mírném mrholení. Mám na sobě šusťákovou bundu a holé nohy. Dlouhé kalhoty jsou doma. Snad to vydržím. Zas taková zima není a aspoň nemám mokré kalhoty. Jedu po břehu řeky Dunaje a pozoruji okolní domky pod náspem. Když jsem sem jel, tak bylo tma. Po každé když zde jedu, tak něco přibyde. Jen nechápu, proč si staví domky pod hrází. Já bych se bál, že se jednou protrhne. Pomaličku se blížím k přehradě s kanálem pro lodě a turbínou. Je to místo, kde jsem fotil minule velkou výletní loď. Přejedu po přehradní zdi a jsem na druhé straně. Je to dobrý základ pro cestu domů. Vždy si říkám, jak bych to řešil, kdyby měli zavřená vrata pro cyklisty. To bych se na druhou stranu dostal až ve Vídni. Jedu po břehu řeky a brzo vjedu do lesa. Tím moje putování kolem Dunaje končí. Vždy zde zastavuji. Při příjezdu i odjezdu.

Projíždím les a jsem ve městě Korneuburg. V lese bylo hodně spadlých větví a jeden důchodce je na cyklostezce uklízel. Asi má dobrý pocit, že dělá prospěšnou práci. Cesta je stále mokrá a kdybych na větve najel, tak spadnu. Ve městě je velký provoz na cestách i chodníku. V podstatě všude se svým naloženým kolem překážím. Tak najíždím na svoji známou cestu z města. Míjím supermarket, ve kterém jsem několikrát nakupoval a mám směr domů. Na cestě je velký provoz a brzo se to úplně zastaví. Staví se zde cesta a provoz je řízen semaforem. Já sjíždím do vybagrovaného pruhu a projíždím stavbu mimo silnici. Nakonec mám před sebou obrovský rozestavěný kruhový objezd a já se bojím, že špatně odbočím a sjedu na dálnici. Nejsem si jistý, jakou barvu značky používají pro dálnice a motorové silnice. Nakonec jsem to zvládl dobře, ale duše byla ve mně maličká. Ty projíždějící kamióny mě nervují. Tak a už jedu směrem k našim hranicím. Je to cesta, po které jsem dříve jezdil a měl bych být brzo za malým hřebenem. Jenže to není tak snadné. Je silný vítr a v poryvech se opírá do mých tašek. Tak to občas se mnou škubne.  Cesta je úzká a každý kamión se mně snaží předjet jakýmkoliv způsobem, jen aby nemusel zastavit a pustit protijedoucí vozidlo. Někteří řidiči mně prudce za zády zabrzdí a pak rozjíždějí těžký kolos. Ihned v první vesnici Tresdorf vjíždím do autobusové zastávky. To abych plynule vyjel z kolony vozidel. Usedám na lavičku a dělám uf uf. To byl zážitek. Po této cestě nemůžu pokračovat. Takový provoz zde nikdy nebyl. Jdu se podívat na rozcestník ve vesnici a nalézám šipku na nějakou místní cyklotrasu. Vede směrem na cestu, po které jsem kdysi jel. Tam by mohl být menší provoz a hlavně tam vede mezinárodní cyklotrasa Eurovelo.

Po spojovací cestě se dostávám do další vesnice a zde jsem udělal trošku chybné rozhodnutí. Zvolil jsem směr trasy, kterou jsem si několik kilometrů nadjel, než jsem přijel na dobrou cestu. Při tom jsem musel jet po šotolině. Příště budu chytřejší, se říká. Já už zde možná nikdy nepojedu. Jsem na okresní cestě, po které jsem jel jednou dolů k Dunaji. Dnes zde pošlapu nahoru. Vím, jaké mám před sebou dlouhé stoupání. Také vím, že místní ukazatele cyklotras vedou k Eurovelo trase. Já tam však nechci jet. Musel bych zbytečně překonávat kopce. Už jsem to jednou zažil a s naloženým kolem je jízda po takové trase dřina. Proto jedu stále po okresní silnici a je to dobré. Jen občas projede osobní auto. Až na výjimku. Na malém přehoupnutí potkávám velké nákladní auto. Fouká silný vítr a on jede moc rychle. Když jede kolem mě, tak rozrazí tak prudce vzduch, že začínám padat na zem. Úplně zázračným manévrem jsem to ustál a nespadl. Pomaličku se škrábu na nejvyšší bod hřebene. Je to nad vesnicí a rozhlížím se do okolí. Po překonání hřebene mám před sebou několik kilometrů klesání až na hlavní silnici.

Na hlavní silnici je prázdno a tak ani nevyužívám horší cyklotrasy. Jede se dobře. To však netuším, že dál je velká silniční stavba a právě obousměrně zastavili provoz. V nejbližší vesnici zastavuji na návsi. Je zde autobusová zastávka a pěkný stůl s lavičkou pod stromem. Napřed jsem chtěl jít do čekárny, ale zatuchlý vzduch mě odradil. Raději budu sedět ve větru pod stromem. Však si všechno zatížím těžšími věcmi, aby mně to nesebral vítr. Na jídlo si dávám sardinky, které vezu z domu, jako železnou zásobu jídla. Teď už je můžu sníst, když se blížím k domovu. Přestávku jsem hodně potřeboval. Měl jsem hlad a žízeň. Navíc jsem jel dlouho do kopce a ve větru. 

Už mám dobrý pocit. Tímto údolím jsem jel mnohokráte a znám cestu. Klidně si můžu mapy schovat do batohu. Pojedu podél řeky Zaya po značené cyklotrase – zemědělské cesty. Místy je to krásná cyklostezka s podjezdy pod mosty. S čím jsem však dnes nepočítal je výstavba nových silnic. Na mnoha místech je cyklotrasa přerušená a musím přetáhnout kolo pěšky. Rakušané staví cesty směrem do naší republiky. Oni to s tím propojením myslí vážně. Jen u nás tomu nic nenasvědčuje. Na jednom místě jsem byl nepříjemně překvapený. Dříve se zde po cyklotrase projíždělo dvorem soukromého sila a mlýna. Já jsem zde kdysi fotil staré nářadí a vybavení. Dnes je to uzavřeno a postavená nová cyklostezka. To je hezké. Jen kdyby nevedla do pořádného kopce. Tak jsem vyjel nahoru a sjel dolu do vesnice. Tak trošku k naštvání. Dál pokračuji po značené cyklotrase až do města Prinzedorf. Zde vede značená cyklotrasa po okolních polích a výhodnější je jet po okresní silnici. Jsem rychlejší a mám to kratší. Navíc je zde malý provoz. Dokonce zde jede maminka s dětmi na kolech. To znamená, že má dobrou zkušenost. Ve městě Neusidl rovnou najíždím na cyklotrasu k našim hranicím, aniž bych jezdil zbytečně po městě.

Teď mám před sebou zvlněné stoupání po zemědělských cestách mezi větrnými elektrárnami. V zimě je lepší se vyhnout odlétajícímu ledu z lopatek. Po této trase jsem už jel. Vyhýbá se hlavní cestě na Moravu. Tak kličkuji po šotolinových cestách a kopcích. Až v Reintal najíždím na silnici a nejedu po cyklotrase. Tak se dostanu rychleji na hraniční přechod. Na hraničním přechodě si udělám několik fotek a najíždím na značenou cyklotrasu směrem na Lednici.

To byl, ale nápad vjet na tuto cyklotrasu. Jede se po bývalé asfaltové cestě. Povrch je vydrolený a jedu jen po volném kamení. Je to jako tankodrom. Nakonec se pokračuje po hliněné cestě s pískem. Hluboce se bořím a bojím se smyku na přední kolo. Je to jako jízda ve sněhu. Značení zde není. Jenom nějaký místní okruh a tomu nevěnuji pozornost. Tak se stane, že vjedu do lesa na pěšinku a dál to není rozumné pokračovat. Něco takového nemůže být cyklotrasa. Zde chodí myslivci do lesa. Tak se vracím a jedu na lesní cestu. Ta mě nakonec přivede na okresní silnici. Podle mapy jedu správně. Na druhé straně nacházím turistické značení a to už je dobré. To máme nejlepší na světě. Zato cyklistické značení pokulhává.

Kousek v lese je Randez-vous Dianin chrám. Udělám fotku a vracím na směr do Lednice. Jedu po lesním chodníčku uježděném cyklisty. Stále klesám a je to příjemná jízda. Jenom kdybych neměl kolo naložené brašnami a úzké pneumatiky. Teď by bylo dobré mít kolo s odpruženou vidlicí. Potkávám skupinky cyklistů a ti se na mě divně dívají. Něco takového v lese nečekali. Asi by z nich málokdo na takovém kole vjel do terénu. Navíc s taškami na předním kole. V lese se pomalu šeří a já rychle projíždím zajímavá místa. Sv. Hubert, Tři grácie, Nový dvůr a Apollonův chrám. No a jsem na silnici před kempem.

Do kempu přijíždím s drobnými kapkami. Pán na vrátnici je velmi příjemný. Trošku jsme pokecali o trampování. To když zjistil, že nemám stan. Spím pod širákem. Pro případ deště mě nabídl, abych přepal na chodě sociálního zařízení. Jinak nabízel i chatku.  Jel jsem se tam podívat a v kuchyňce bych klidně přespal. Také WC a umývárna jsou velmi prostorné. To je pro mne příjemná jistota. Teď, ale vítězí hlad. Jdu do hospody v kempu. U okénka složí mladá slečna a je šokovaná, když si objednávám čtyři nožičky velkého párku a pivo. Ona říká, že si lidé berou obvykle dvě nožičky. Ona však neví, jaký mám hlad a jak se těším na teplé jídlo. Když mně to přinesla, tak jsem znejistěl. To byly opravdu velmi dlouhé nožičky. Přesto můj hlad zvítězil a snědl jsem to všechno v pohodě. Při pivě jsem si do sešitku dělal poznámky z předchozích dnů. Včera jsem přijel do Tulln za tmy a dnes už je také tma. Po jídle a zápiscích se jdu ubytovat. Naštěstí jsem si dal na kožené sedátko igelitový sáček a je mokrý. Vracím se k sociálnímu zařízení a hledám si místo pod velkým stromem. Je škoda, že pěkná místa obsadili lidé s auty. Nakonec si pokládám spací pytel poblíž jednoho auta a stanu. Jsem pod pěkným košatým stromem a ten by mně dal v dešti šanci sbalit a odstěhovat se do sucha.

Jdu se podívat do sprch. Je však chladno a syrovo. Navíc se mnou zatřásla zima a tak se raději sprchovat nebudu. Vždyť nespím poprvé v životě špinavý. Umývám si čumáček a ruky. Uléhám do spacáku. Mám krásné rovné místo a moje záda to po celodenním ohýbání ocení. Vedle ve stanu jsou dva mladí zamilovaní. Telefonují domů a podávají hlášení, co dnes dělali. Pomalu zavírám oči a usínám. Když se v noci probudím, tak vidím nádhernou oblohu plnou hvězd a velký stříbrný měsíc. Je to moc dobře, že neprší a mám takový krásný zážitek.

Ujel jsem 119 km za zataženého a větrného počasí. Ráno jsem jel v slabém dešti.

Trasa : Tulln – Korneuburg – Tresdorf – Neusidl – hraniční přechod Reintal – památky – Lednice

02.09.2015

Fotky :



Žádné komentáře:

Okomentovat