úterý 27. října 2015

Mariazell 2015 den čtvrtý



Brzo nad ránem mě probudil šramot. Vyhlédl jsem ze svého bivaku a uviděl jsem ve tmě pána, jak uklízí odpadky. Všechno poctivě třídil do popelnic. Nemohl za to, že mě vzbudil. Já jsem si vybral místo k spánku u popelnic. Když jsem si večer ve tmě dělal ubytování, tak jsem nad tím nepřemýšlel, že jsem poblíž sběrného dvora. Tak v klidu zavírám oči a ještě chvilku si pospím.

Se svítáním jsem stejně vstal a začal balit a přitom vařit snídani. Když nemám stan, tak to jde rychle. Venku je zima a mám na sobě teplé oblečení. Nevím, jak pojedu na kole, když jsem cyklistické kalhoty nechal doma.  Po snídani se oblékám do čistého cyklistického oblečení. Během noci se mně rány na zadku zacelily a snad se na tom bude dát sedět. Dobře to namastím, aby se mladá kůže netrhala. Věřím, že má mastička antibakteriální schopnost a nedostanu infekci. Tak vyjíždím s teplým oblečením na hoře a s kraťasy. Dá se to vydržet. První jedu k jezeru. Je zde nádherně. Rozhlížím se po okolních horách a přístavišti. Pak fotím historický vagón na malém nádraží.

Teď mám před sebou nákup v malém supermarketu a prohlídku kostela. V tomto supermarketu si vždy nakupuji jídlo na celý den. Je zde malé parkoviště a klid. Vzpomínám si, jak mně zde jednou spadlo kolo a málem jsem shodil několik motocyklů. Od té doby si dávám velmi dobrý pozor, jak těžké kolo zaparkuji. Po nákupu jedu ke kostelu. Opírám si kolo o držák pro cyklisty a jdu na procházku kostelem. Je zde málo lidí a můžu si zde v klidu sednout a zamyslet se nad tím jak sem probíhala moje cesta. Hlavně co mně k tomu vedlo. Do knihy píšu, odkud jsem přijel a vkládám pohlednice Velehradu a Hostýna. Třeba to někoho potěší. Teď už jen navštívím kriptu se svíčkami za zesnulé a vyrazím dál. Od této chvíle můžu říct, že jedu domů. Nad městem dělám fotografie okolí. Je nádherné počasí. Dost jsem se zdržel a je jedenáct hodin. To však nevadí. Vím, že když vyjedu na Gscheid tak už to bude jenom z kopce.

Ve sjezdu za městem se nechávám předjet skupinkou cyklistek a pánem. Sjezd je prudký a já projíždím serpentiny velmi opatrně. Nechci, aby se mně kolo rozjelo. Dole pod serpentinami se odbočuje na malé křižovatce do horského údolí. Včera jsem zde stál a fotil stoupání. Kolem mě projíždí pán a paní. Asi něco ve věku kolem třiceti roků. Po chvilce je míjím, jak stojí u cesty. Pak zase já fotím kříž a oni míjí mě. To se ještě zopakovalo několikrát. Naposledy je objevuji na velmi romantickém místě nad jezerem. Stojí na skále a velmi vroucně se objímají. Pán už nemá na sobě tričko. Je to neuvěřitelná náhoda, že jsem se s někým takto mohl míjet. Jejich přestávky byly asi zaměřeny na milostnou předehru a já jsem se vždy přiblížil s mou pomalou jízdou. U jezera je vzpomínka na slavného podnikatele Kruppa. O kousek dál je malý moderní kostelíček a kolem samá mládež. Všichni jsou v plavkách a snaží se trošku smočit v jezeře. Voda musí být hodně studená. Jak jsem pochopil je to sraz křesťanské mládeže. Za další zatáčkou je kaple zasvěcená svatému Hubertovi patronu myslivců. Tak se jmenuje i toto horské jezero Hubertussee. V tomto horském údolí pomaličku stoupám proti potoku a užívám si hezké krajiny.  Nakonec přijíždím k okresní silnici, po které jsem včera přijel. To už je přede mnou skupinka děvčat s pánem, které jsem míjel na konci Mariazell.

Děvčata mají na mě asi 500 m náskok. Vidím je v serpentině nad sebou. Po několika kilometrech je dojíždím. Stojí u malé usedlosti a doplňují si vodu. Je už opravdu hodně teplo. Tak je předjíždím do táhlého dlouhého kopce. Holky se rozhodly pro stíhací jízdu. V té chvíli se ve mně probudila duše závodníka a z mojí úsporné jízdy jsem se rozjel. Jedu docela rychle a ony jsou stále za mnou. Pak se kopec lehce srovná a já můžu roztočit nohy do vyšších otáček. Když to holky viděly, tak to vzdaly. Jen jsem slyšel jejich hlasité dýchání. Kdyby tušily, že to s tak naloženým kolem nevydržím, tak by to možná zvládly. Na vrcholu jsem první. Ve sjezdu mně zase předjíždějí. Já se to bojím pustit. Na kopci nad Gsched zastavuji a fotím si prudké klesání. Holky přijíždějí a já si dělám jejich fotku. Mají s toho srandu. Ta jedna se mně líbí.

Moje flirtování bylo potrestáno. Spadlo mně kolo na zem. Naštěstí se nic nestalo. Holky se pouštějí do prudkého sjezdu s nadšením. Budou mít adrenalin. Zato já jedu krokem. Tady kdyby se mně to rozjelo, tak to špatně skončí. Každou zatáčku pěkně vykroužím po obvodě a občas zastavím a udělám fotky. Je neuvěřitelné, co jsem včera vyšlapal. Nakonec vyjíždím z rokle a přibližuji se k cestě. Teď už je to táhlý sešup do údolí. Míjím místo kde jsem si včera dával pivo a blížím se k prudkému sjezdu. Chtěl jsem udělat fotku, ale nejde to. Přes prudký sjezd nevidím dolů. Opatrně sjíždím do vesnice. Tady na chvíli sjíždím na hlavní cestu a vyhýbám se nesmyslnému prudkému výjezdu ve vesnici. Po silnici to jede moc dobře. To bych byl za chvíli v údolí. Nechci však riskovat a vracím se na cyklostezku. Pak přichází kruhový oblouk přes cestu. Rozjíždím se a dobře tento prudký výjezd zvládám. Včera to bylo horší, když jsem jel do kopce. Najednou vidím proti sobě skupinku děvčat s kloboučky na hlavě. Jsou to ty holky, které jsem včera předjel. Radostně na sebe máváme. Je to hezké někoho opakovaně potkat. Já sjíždím a na ně čeká velký kopec. Po dalších kilometrech sjezdu dojíždím moje dnešní kamarádky. Udělaly si zastávku na osvěžení. Máváme na sebe a je to naposledy co se vidíme. Teď už jsem se rozjel jako tank a sjíždím po mírném sklonu do údolí. Musím si dávat pozor, abych to v nějaké zatáčce nepřehnal a nevyboural se.

Přijíždím na místo, kde jsem včera nedodržel objížďku. Dnes jedu poctivě podle značení. Dostávám se do velmi krásného historického středu města. Jsou zde úzké uličky a starobylé domy. To je to o co přicházíme, když jedeme po cyklostezce podél řeky. Teď už mám však velký hlad a hledám si místo na oběd. Musí to být dobře chráněno před sluncem. Je hodně teplo a potřebuji se na chvíli schovat. K tomu potřebuji lavičku, abych si mohl opřít kolo a sednout si. Takové místo je u řeky. Pochutnávám si na mléčné rýži a sladkém rohlíku. V té chvíli se po cyklostezce blíží cyklistka silničářka. Najednou zastavuje a s kolem schází na malou pláž v řece. Je jí asi velké horko a ve chvilce je u vody v rouše Evině. Po příjemném zpestření oběda se vydávám dál. Nakonec se nechávám zlákat prázdným jezem.  V řece je tak málo vody, že jdu doprostřed řeky a fotím. Tak malý stav vody jsem zde nikdy nezažil. Tato řeka vždy divoce tekla. Pomalu se ve vedru blížím k St. Polten. Ještě objížďka a jsem v parku. Dobře, že je zde socha s tlačítkem na vodu. Beru si do flašek studenou vodu a osvěžuji se. V řece je hodně malých pláží, které vznikly při tak malém stavu vody. Přímo před fontánami si děvčata na druhém břehu udělala nudistickou pláž. Poblíž sedí starší pán a dívá se na ně. Asi si vyšel na procházku a užívá si sluníčka. Je možné, že tak daleko ani nevidí.

Já jedu stále podél řeky a blížím se k Dunaji. Nějak mně to pomalu utíká. Přitom jedu z kopce. Trošku mě štve protivítr, ale dá se to vydržet. Pozoruji řeku a lidi jak se opalují. Nakonec přijíždím k Dunaji a vím, že mám do kempu 30 km. Tak tady jsem včera stál a měl před sebou hodně dlouhý kopec. Dnes už se vracím. Cítím únavu a nechci si dělat přestávku. Chci dojet do kempu za světla. Tak se ploužím proti větru, jak se dá. Na cyklostezce si udělali mladí lidé sraz. Jezdí zde na malých motocyklech. Jedna holka se učí jezdit. Mládež je bezohledná a obtížně mezi nimi projíždím. Pak doháním pěší turistku. Jde s těžkým batohem na zádech uprostřed cyklostezky. Trošku se motá a nevím, co udělá. Volám na ni. Asi se lekla a divně na mě hledí. V jejich očích vidím únavu. V té chvíli mě napadlo, že jsme oba dva na tom stejně. Někam se blížíme a už nemáme sil. Možná jsem měl zastavit a chvíli s ní promluvit.

Už opouštím Dunaj a mám před sebou cestu lesem a po polích. Teď to bude 15 km a jsem v cíli. Za chvíli jsem tak kde jsem svačil 10 km do cíle. Už vidím velký most přes řeku a to je 5 km do cíle. A jsem v kempu. Na informacích nikdo není. Opírám si kolo o bufet a první se najím. Pak se jdu osprchovat. Je už tma a ukládám se na zem vedle bufetu. Usínám, ale ne na dlouho. Najednou přichází velmi silný vítr. Všechno shazuje. Lidé vybíhají ze stanů a snaží se zatlouci kolíky do země. Kolem létají větvičky a prach. Já se stěhuji na verandu bufetu. Budu tak chráněn před deštěm. Jen se ráno musím vzbudit dříve, než přijde prodavačka.

Na obrázku číslo 22 je vidět nákladní auto veterán. Podrobnosti jsou na :


Ujel jsem 143 km ve velkém teple většinou z kopce dolů.

Trasa : Mariazell – Hubertussee – Gshed – Hohenberg – Lilienfeld - St.Polten – Traismauer – Tulln

01.09.2015

Fotky :




Žádné komentáře:

Okomentovat