neděle 16. března 2014

Zahájení stavby cyklostezky Otrokovice - Zlín



Ahoj cykloturisti, tak jsme se dočkali. Slavnostně byla zahájena stavba cyklostezky Otrokovice – Zlín. Již přes zimu jsem vám posílal fotky z kácení stromů na hrázi a teď se přistoupí k hlavním pracím. Myslím, si že to nebude nijak obtížné. Po celé trase je zpevněná hráz a v podstatě se jen položí základ a na něj asfalt. Při troše skromnosti by se to mohlo udělat na uválcovaný kámen se šotolinou. Bylo by to levnější a splnilo by to účel. Široká asfaltová cyklostezka je však lepší. Může zde jezdit bezpečně více cyklistů a bruslařů. Jízda bude rychlejší a pohodlnější.

Zahájení se uskutečnilo na hrázi u hasičské zbrojnice. V první části jsme byli přivítáni a následovala exhibice kluků na kole a na bruslích. Pak došlo na slavnostní proslovy. První vystoupil ředitel stavební firmy a informoval nás o technických parametrech cyklostezky a způsobu řešení na kritických místech. Po něm vystoupili dva zástupci Otrokovic. Proslov měl v podstatě stejný základ. Bylo potřeba občanům připomenout kdo má na výstavbě politické zásluhy. První byl umírněný a druhý agresivní jak to dnešní doba žádá. Na závěr promluvil pan hejtman a toho mají lidé v Otrokovicích rádi. Hodně toho pro město udělal a jeho proslov byl konkrétní a rozumný. Poukázal na to pro koho je cyklostezka určená a jak se na ní mají uživatelé chovat. Určitě to není místo pro venčení psů. Na závěr poklepali kladívky na základní kámen a zapili to slavnostním přípitkem.

Já se na tuto akci dívám kriticky. Už dávno to mělo být postaveno. Je to hodně roků co jsme měli několik schůzek na téma výstavby cyklostezky. Spíš se o tom hodně mluvilo a hledaly se peníze, tak aby to nezatížilo obecní rozpočet. Bez ohledu na to, že zde denně jezdí hodně lidí do zaměstnání a v létě stovky cyklistů na výlety. Peníze se neměly hledat, ale postavit cyklostezku a chránit zdraví občanů. Za tu dobu, co dojíždím do práce, po hlavní cestě jsem měl hodně špatných zážitků. Dokonce jsem s kolem ležel před kamionem. Kdo nemá takový zážitek, to nepochopí. Tuto zimu jsem už neriskoval. Na protějším břehu byla postavená asfaltová spojovací cesta do Tečovic a v podstatě budeme mít vedle sebe dvě cyklostezky. Tak to v životě bývá, člověk nemá nic nebo přebytek.

Na závěr řeknu, že jsem moc rád, že se to staví. Snad to ochrání spousty životů jiných cyklistů a více se jich dostane bezpečně na svoje výlety. Opravdu velký přínos to má pro nás cyklisty, kteří denně dojíždíme do zaměstnání na kole.

13.03.2014

Karel



Žádné komentáře:

Okomentovat