středa 10. října 2012

Rozhledna Králov


Ahoj cykloturisti, rozhodl jsem se navštívit dvě rozhledny. Jedna je nad obcí Bystřice pod Lopeníkem a druhá na Králově. Poblíž Bánova.

Ráno jsem vyjel po cyklostezce směrem na Uh.Hradiště, ale ve Spytihněvi jsem nabral směr na Mistřice. Touto trasou jezdím často a nebudu ji popisovat. Po sjezdu na bývalou hlavní cestu do Brodu jsem přijel do Havřic a musel jsem projet Brodem. Byl jsem překvapen, že kdysi frekventovaná cesta podél Zbrojovky slouží jako parkoviště. Všechen provoz odvedla nová cesta do Hradiště. V Brodě jsem projel Rybárnou pod pivovarem ke splavu. Na tento splav mám špatné vzpomínky. Šlápnul jsem zde ve vodě na rozbitou láhev a rozřezal si nohu. To už je ale moc dávno. Za Újezdcem u Luhačovic jsem najel na cyklostezku do Šumic. Psal jsem o ní, když se otvírala. O další cyklostezce do Nezdenic se nyní zmiňuji v dalším článku. Po projetí této cyklostezky a cyklotrasy jsem se dostal k zámku Světlov. Jel jsem na závěr po turistické značce a musel jsem to k zámku vytlačit. Přesto jsem si zkrátil cestu přes Bojkovice. Na zámku byl klid a sám jsem si prošel zahradu. Bylo tam moc hezky.

Nyní jsem měl před sebou kopec do Komně. Vesnice si dělá nároky na učitele národů J.A.Komenského. Je pěkně upravená a má jeho sochu a muzeum. Na konci vesnice na mě vyběhl malý rozzuřený pes. Byl to ten druh podvraťáka, který opravdu kousne. Já jsem tomu naštěstí ušel. Na konci vesnice je serpentina a k Rasové se musí poctivě šlapat.

Od Rasové jsem jel po hlavní silnici a moc jsem trpěl ve velkém dopravním ruchu. Vede zde v širokém okolí jediná dobrá cesta na Slovensko. Je to samý kamión a dobře víte, jak tito řidiči bezohledně jezdí. Já jsem chtěl jet lesem po cestičce, ale byl jsem překvapen, když jsem objevil krásnou asfaltovou cyklostezku přímo k rozhledně. Je zde zase vidět náš problém. Postavíme pro cyklisty cyklostezku podél nebezpečné silnice, ale na silnici není žádný ukazatel pro cyklisty, aby mohli sjet z cesty. Žádného cizího cyklistu nenapadne, že v lese vede cyklostezka.

Rozhledna je umístěná přímo ve svahu pod lesem. Jediné co je vidět jsou louky směrem k Uherskému Brodu. Myslím si, že tato rozhledna neměla stát. Je to mrhání penězi. Za ty peníze měli raději opravit cestu k rozhledně na Králov.

V Bystřici jsem se vydal podél potoka k vodní nádrži Ordějov. Kdysi jsme se sem jezdili na kole koupat. Teď zde seděli samí rybáři.

Od přehrady se sjede do Suché Lozy. V této vesnici mají u fotbalového hřiště dva minerální prameny. Jeden hodně smrdí sírou. Bývala zde léčebna a na fotce vidíte nějaké staré dokumenty. Ve vesnici mají namalovanou děvčicu jako reklamu na pití vody. Když jsem se na ní podíval, tak mě chuť přešla. To musel být hrozný malíř, co to kreslil. Za JZD se vjede na starou asfaltovou cestu a pomaličku se stoupá k rozhledně nad Královem. V závěru se jede po zničené asfaltové cestě.

S touto rozhlednou jsem byl spokojený. Ona má hezký výhled do okolí. Jen kdyby zde nefoukal tak silný vítr. Přesto jsem posvačil a pozoroval rušný provoz na cestě do Brodu. Když jsem viděl, jak jedou za sebou kamióny jako korálky, tak jsem se rozhodl, že po této cestě nepojedu. Tam by šlo cyklistovi o život. Proto jsem sjel do obydleného JZD Králov a zeptal se pána, jak se dostanu do Brodu po polní cestě. Pán mně poradil, kde mám v JZD překonat svalenou bránu, abych se dostal z objektu a najel na polní cestu. Za chvíli jsem si to už mašíroval podél potoka za Slováckými strojírnami. Už je to dávno co jsem tam jezdil po poli na kole, ale dnes jsem si netroufal vjet na bývalou cestičku. Stály tam sluneční kolektory a nevěděl jsem jestli cesta není uzavřená. Proto jsem raději jel k benzínové stanici v Brodě a pak zase k Olšavě pod pivovarem. Dál už jsem jel domů po stejné trase jako ráno.

Ujel jsem 110 km, za hezkého počasí a hodně z toho v terénu.

11.09.2012

Karel
Rozhledna Králov :


Zámek Bojkovice :
 
 
Komňa pobyt J.A.Komenského :
Vodní nádrž Ordějov :
Kyselka Suchá Loz :


1 komentář:

  1. Na Králově je jedinná rozhledna ze slavného programu EU v regionu která je opravdu na správném místě ačkoliv její provedení odpovídá záměru utratit prostředky za každou cenu ... a pozor polní zpevněná cesta je už silně rozbitá

    OdpovědětVymazat