středa 10. října 2012

Rozhledna Březová


Ahoj cykloturisti, myslím si, že rozhledna nad Březovou je poslední z okolí Uherského Brodu, kterou jsem nenavštívil. Odpoledne se teploměr ustálil na 20C a já jsem se rozhodl vyjet v krátkých kalhotách. Na večer byl plánovaný déšť a musel jsem se brzo vrátit. Stihl jsem to s prvními kapkami. Na výlet jsem vyrazil o půl jedné. Jel jsem zase na Mistřice a to už tuto trasu do Brodu znáte.

V Havřicích jsem najel na cyklostezku a s malou trasou mezi domky jsem pokračoval po betonové cyklostezce do Nivnice. Za Nivnicí jsem najel na kamenitou stezku směrem na Suchou Loz. Tam jsem si udělal přestávku u křížku. Musel jsem dopít čaj z plastové termosky. Už byl vychladlý.

Na křižovatce do Suché Lozy se nabere směr Březová a začne poctivý dlouhý kopec. Já jsem si udržel rychlost 14 km/hod. Foukal proti mně celou cestu vítr a tak jsem se nechtěl honit. Ve stoupání jsem pozoroval nové ovocné sady. Všechny byly přikryté síťkou. Musím zjistit k čemu je to dobé. Právě tam probíhala sklizeň. Nahoře se zase pásly krávy a já jsem je pozoroval, jak jsou hezké s pozadím našich kopců. Představoval jsem si, že šlapu do kopce v Alpách a pozoruji modré krávy. Nějak jsem si ten dlouhý kopec musel ukrátit. V lese před vrcholem jsem ucítil jak, mně teče pot po čele. Začalo být dusno před deštěm. Už dlouho jsem se do kopce nepotil.

Na vrcholu je křižovatka do Strání a u lesa je schované odpočivadlo pro turisty. Nemohl jsem jej vyfotit, neboť v něm seděli turisté. To by se jim asi nelíbilo. Cestu k rozhledně si nespletete. Pohodlní lidé vyjezdili auty cestu po louce. Já to nepochopím, že někdo nemůže jít jeden kilometr pěšky k rozhledně. U rozhledny je na severozápadní  straně odpočivadlo a průsek k rozhledně. Od odpočivadla je hezký výhled k Brodu a není zde potřebná rozhledna. Vede zde trasa po hřebeni nad samotami Lopeníku. Já jsem vyfotil putující turisty. Krásně se vedli za ruce a bylo vidět, že si výlet užívají. Tento úsek jel několikrát na horském kole, ale to už je dávno. Když projdete krátkým průsekem k rozhledně, tak se vám otevře krajina směrem na Slovensko. Z rozhledny je pěkně vidět do okolí, ale myslím si, že zde ani nemusela být. Skoro stejný rozhled je i z louky.

Na odpočivadle jsem posvačil a vypil všechen čaj z kovové termosky. Prostě jsem všechno snědl a vypil. Měl jsem domů necelých 50 km a to se dá zvládnout. Na kopci hodně foukalo a bylo zima. Tak jsem si oblékl kabátek. Uvažoval jsem i o kalhotách, ale dalo se to vydržet. Zima bylo jen při klesání v lesním úseku. Jakmile se krajina otevřela, tak bylo teplo. Všechno to bylo ovlivněno i tím, že jsem jel hodně rychle. Dole jsem najel zase na cyklotrasu do Havřic.

Na závěr jsem udělal změnu. Nejel jsem do Mistřic přes Hradčovice, ale přes rozhlednu nad Lhotkou. Ve vesnici se vystoupá k JZD a tam je rozhledna. Za vesnicí se jede dlouho po kamenité cestě a až skončí, tak se vyšlape krátké stoupání po louce. No a to už jste na zelené značce, která vede k mohylovým hrobům a do Mistřic. Já jsem zde jel v šeru lesa a špatně jsem viděl na cestu. Raději jsem měl vycvaknuté nášlapné pedály. Kdybych spadl, abych si nezlomil nohu. Nade mnou byly těžké mraky a občas spadla dešťová kapka. Proto jsem se rozhodl jet od Topolné po silnici do Napajedel. Myslel jsem si, že k večeru nebude na silnici provoz, ale mýlil jsem se. Naštěstí jsem dojel domů v pořádku. Brzo po příjezdu se spustil déšť. Vyšlo mně to perfektně. Teď poslouchám, jak venku bubnují kapky deště.

Ujel jsem 91 km, za chladnějšího počasí s občasným sluníčkem.

29.09.2012

Karel


1 komentář:

  1. pozor další absurdita diktovaná z Bruselu viz. rozhledny v Nivnici a Bystřici, tato rozhledna je oficiálně označená jako v Suché Lozi ale leží prakticky na Březové ....

    OdpovědětVymazat