neděle 29. července 2012

Skopalíkovy Záhlinice - muzeum


Ahoj cykloturisti, dnes je zase zatažená obloha, ale já se přesto vydávám na malý výlet. Jedu směrem na Hulín a přichází první dávka deště. Schovávám se ve vlakové zastávce a pak při dalším dešti pod stromem v Záhlinicích. Při této příležitosti si všímám, že došlo k velké změně. Starý rozpadlý dům se změnil na hezky opravené muzeum. Já jsem vám tento dům již víckrát ukazoval i s pamětní deskou. Dnes se z toho stalo místo, které můžete navštívit.
Na posledních fotkách vidíte zataženou oblohu nad úrodnou Hanou a hrdý Hostýn na kopci.
Na posledním obrázku vidíte trasu, kterou si můžete zajet na kole. Je to úplná rovinka. Skoro všechno je to po cyklotrase mimo 2 km úseku mezi Kvasicemi a Tlumačovem. Z Tlumačova do Záhlinic se svezete na letos nové asfaltové cestě. V Kvasicích na hřišti se můžete občerstvit a najíst. Tento okruh je vhodný i pro větší děti. Projedete se mezi jezery a po naučné stezce s odpočívadly. Uvidíte velká jezera s chráněnými ptáky.
Zde je odkaz na starý článek a již historické fotky zchátralé budovy.
http://partasvih.blogspot.cz/2010/10/skopalikovy-zahlinice.html

Ujel jsem 49 km za deštivého počasí. Zajel jsem si do Velkých Těšan k větrnému mlýnu.
29.07.2012
Karel


Na první fotce si můžete přečíst celý text. Důležitá je poznámka na adresu starostů.  Jako z dnešní doby.

Jmění obce je svaté, a kletba stihne každého, kdo by s ním hříšně nakládal.

František Skopalík (1822 - 1891), rodák ze Záhlinic, byl nejvýznamnější propagátor moderního polního hospodaření ve své době. Už v roce 1857, poprvé v celém Rakousku-Uhersku, prosadil scelení pozemků.

Propagoval pěstování cukrovky, zušlechtěného obilí, zvláště sladovnického ječmene. Doporučoval hnojení polí, upravil osevní postupy, zrušil pastviny a začal pěstovat vojtěšku a jetelinu. V Záhlinicích se objevilo první ruchadlo bratří Veverků, a roku 1874 zakoupil první parní mlátičku a téhož roku i žací stroj.

Jako starosta obce působil celých 30 let. Požíval všeobecné důvěry, a proto snadno uskutečnil novoty dříve nebývalé – dlážděné chodníky podél domů, vysázení ovocných stromů na návsi, podél cest a potoků, vyštěrkování cesty a řádný odpad dešťové vody. Zřízení obecní cihelny a skály se stavebním kamenem zlepšilo příjmy obce a umožnilo stavby v obci. Ze skály na Slivotíně pochází i základní kámen Národního divadla s nápisem „Záhlinice na Moravě. Tobě, vlasti, ku oslavě“.

František Skopalík byl poslancem Zemského sněmu Moravského, od roku 1879 poslancem říšského parlamentu. Zajímavostí je, že mluvil vždy česky a oblékal hanácký kroj.

Žádné komentáře:

Okomentovat