neděle 29. května 2011

Pulčín jaro 2011

Ahoj cykloturisti, po včerejší propršené sobotě jsem se rozhodl, že si udělám radost a vydám se na hezký výlet. Já mám moc rád cestu na Pulčiny. Už jsem o tom několikrát psal. Připomíná mně stoupání v předhůří Alp. Toto stoupání je krátké a má i malé převýšení /200m/, ale pro představu to stačí. Já když zde jedu, tak se vždy v myšlenkách přenesu na svoje cesty a vidím něco jiného než je kolem. Nejsou zde horské štíty.

Dnes bylo na Pulčínách moc hezky. Slunce krásně svítilo a nebylo vedro. Obloha byla nádherně modrá. Napřed jsem se zastavil u hospody. Zrovna zde byla skupinka motorkářů. Musím uznat, že když si motorkářky zdělají kombinézy, tak jsou to hezké holky. V hospodě je sbírka všeho možného a já jsem dnes vyfotil naše politiky. Vtipné je jak by se rádi vrátili Rudoarmějci. Jsou zde i ruští politici, ale ty zase příště. Kousek od hospody je otevřené nové informační centru. Mají zde hodně zajímavých materiálů z našeho regionu. Dokonce i kalendář turistických akcí.

Po návštěvě vesnice jsem se vydal po staré cestě hřebenovkou do Horní Lidče. Jede se po vydroleném asfaltě a doporučují terénní pláště. Rozhodl jsem se, že si udělám svačinu na místě posledního odpočinku. Je zde několik laviček a neobvyklá věc. Oni zde postavili dřevěnou chaloupku a v ní jsou na stěně napsána jména mrtvých spoluobčanů. V druhé chaloupce je valašská celnice. Na sluníčku mně bylo dobře a kochal jsem se nádherným výhledem do krajiny. Nad loukami plných květin létal dravec a vyhlížel si kořist. Bylo zajímavé pozorovat, jak umí ve vzduchu stát. Bylo zde moc dobře, ale já jsem musel jet domů.

Cestou domů jsem viděl pána, jak si chtěl zalétat na rogalu, ale neposlouchal jej motor. Nakonec nevzlétl. Všude na loukách se pásly krávy a býci si plnili svoje povinnosti. Fotky nemám. Než jsem vytáhl fotoaparát, tak toho nechali. U cesty jsem potkal i srnku. Zastavil jsem a vytáhl potichu fotoaparát, zapnul jsem jej a on zahrál na posledy a prázdná baterie mě zradila. Srnka utekla. Při stoupání na Pulčín mně přeběhla přes cestu velká liška. Měla jednu nohu poraněnou a šmajdala.

Dnešní výlet byl hodně kopcovitý a určitě stojí za zmínku stoupání k rozhledně z Loučky. To všichni cyklisté z okolí znají. Celou cestu nepopisuji. Už to znáte z dřívějších výletů. Navíc mě dnes žádný řidič nechtěl v autě zabít.

Ujel jsem 116 km, za krásného počasí a všem tuto oblast doporučuji.

19.05.2011

Karel

Žádné komentáře:

Okomentovat