neděle 25. června 2017

Dub nad Moravou



Ahoj cykloturisti, po včerejším chladném dnu se oteplilo. Vše jen kazí severní vítr. Rozhodl jsem se, že se pojedu podívat do lužních lesů podél řeky Moravy.

Sotva jsem ujel několik stovek metrů, tak jsem viděl nepříjemnou věc. Na mostě přes Dřevnici jelo děcko na kole a za ním mladí rodiče. Děcko nevybralo prudkou zatáčku ve sjezdu z mostu a vletělo do ocelového zábradlí. Spadlo na zem a řvalo. Naštěstí je zde poliklinika se záchrannou službou a výjezdem sanitek. Tak měli pomoc na dosah. Na všech lávkách přes Dřevnici jsou umístěny značky zakazující jízdu na kole. Je to oprávněné značení. Nájezdy na mosty jsou prudké a do ostrých zatáček. Nikdy to nebylo plánováno pro jízdu cyklistů. Navíc je zábradlí nízké a cyklista může při kolizi s někým z velké výšky spadnout do řeky. Chodí zde hodně chodců a jsou mezi nimi i staří lidé, kteří nedokáží rychlému cyklistovi uhnout. V tomto případě byli na vině rodiče dítěte. I kdyby se nic nestalo, tak by jej měli vychovávat tak, že když je někde zákazová značka, tak se to musí dodržovat. Policie by měla cyklisty za jízdu přes lávku trestat.

Dále jsem pokračoval po cyklostezce přes Kvasice do Kroměříže. Provoz lidí na cyklostezce byl velký a jako obvykle docházelo k nebezpečným situacím. Před Kvasicemi je na cyklostezce záznam dopravní nehody cyklistů. Oddechl jsem si až v Kroměříži, když jsem najel na cestu a pokračoval do Chropyně. V Chropyni jsem jako vždy vyfotil zámek a vodní hladinu s ptáky. Zde jsem se rozhodl, že se nebudu trápit jízdou proti větru a vjel jsem do lužního lesa. Lesní cesta je horší kvality, ale na turistických pneumatikách se to dá v pohodě zvládnout. Na dopravní značce při vjezdu do lesa je nápis komu to území patří. Je to církevní majetek. V lese jsem se zastavil u odpočivadla pro turisty. Udělal jsem zápis do sešitku a zajel jsem se podívat na místo význačného stromu. Vše si přečtete na fotkách.

Po průjezdu lesem přišla na řadu vedlejší cesta do Tovačova a na kraji města jsem vjel do stromové aleje vedoucí k obrovským rybníkům. Já zde mám rád úsek vedoucí mezi vodními plochami. Letos zde někdo navezl drobné kamení a cyklista musí jet opatrně, aby nespadl.

Ke kostelu jsem přijel pozdě a už byl zavřený. Já jsem vyjel odpoledne a nemohl jsem to stihnout. Tak jsem udělal fotky okolí a vyrazil domů. Cestou jsem se stavil u památníku bitvy. Jelo se mně dobře s větrem do zad. Tak jsem ve svižné jízdě dojel až domů.

Ujel jsem 96 km za větrného počasí.

18.06.2017

Karel

Fotky : 


Odkaz na to kdo byl Leopold Prečan :
 

Žádné komentáře:

Okomentovat