neděle 27. července 2014

Festival česneku



Ahoj cykloturisti, na dnešní den jsem měl naplánovaný výlet na Pulčinské skály, ale osud tomu nechtěl a musel jsem si najít jiný program. Tak jsem se rozhodl, že pojedu do Buchlovic na Festival česneku.

Vyrazil jsem po cyklotrase na Hradiště a v Napajedlích jsem potkal kamaráda Petra ve funkci žlutého anděla. Píši o něm v dalším článku. O kousek dál jsem potkal spolupracovníka. Ten už se z Buchlovic vracel a říkal, že je tam moc lidí a vybírá se tam velké vstupné. Na chvíli jsem zaváhal, jestli tam mám vůbec jezdit. Já nemám rád tlačenici s lidmi, když mám s sebou jízdní kolo. S kolem se špatně v davu lidí pohybuje. Nakonec jsem pokračoval. V podstatě jsem jel jako na Velehrad, ale nabral jsem směr na Zlechov. Kousek se jede po polní cestě a musel jsem být opatrný, abych nespadl ve vysoké vrstvě hliněného prachu. Ještě kus před Buchlovicemi parkovala auta na trávě. V Obci byl střed uzavřený a nemají tam parkovací místa. Bylo již odpoledne a hlavní nápor návštěvníků skončil. V klidu jsem prošel i s kolem. Podíval jsem se, co mají ve stáncích a nejdéle jsem se zdržel u country kapely. 

Nad městem jsem odbočil z cesty a brzo jsem našel novou cyklostezku. Na kopci je kříž s odpočívadlem. Pak se prudce sjede do údolí a ve stromové aleji je stará kaplička z roku 1720. Je zde nová soška a výjimečně se mně líbila. Většina věcí od současných umělců na mě spíš působí špatně.
V Tupesích jsem vyjel na kopec a pokračoval po již dlouho známé cyklostezce na Velehrad. Ve Velehradě jsem zašel do kostela. Byl tam klid a mohl jsem si v klidu sednout v chládku. Po návštěvě kostela jsem se rozhodl jet po polní cestě do Jalubí. Jelo se mně špatně. Jede se do prudkého kopce a polní cestu někdo pooral. Naštěstí už byla projetá traktorem a dalo se to zvládnout. Nakonec jsem stanul na kopci a mohl jsem udělat fotku Velehradu z místa z kterého jsem ještě nikdy nefotil. Na druhou stranu bylo vidět do údolí řeky Moravy. Dále jsem jel po polních cestách Do Jalubí. Zde stojí mýtný kámen a od něj je zvláštní pohled na kopec k větrnému mlýnu. U mlýna jsem udělal několik fotek. Dokonce jsem vlezl po vyšlapaném chodníčku do obilí. Od mlýna jsem jel dál po poli a udělal jsem experiment. Zkusil jsem objet po polní cestě obec Traplice. Jenže polní cesta vedla kolem rodinného domku a od něj vyletěl rozzuřený sedlák a nadával mně. Kdyby tam měl napsáno, že je to soukromý pozemek nebo ohradu, tak bych tama nejel. Ten chlap musel být hrozný nervák. Nechápu, jak se někdo může tak rozčílit. Bylo lepší odjet a nebavit se s ním. Myslím si, že byl nebezpečný.

Ujel jsem 63 km za teplého počasí.

26.07.2014

Karel

Fotky :


Žádné komentáře:

Okomentovat