neděle 1. června 2014

Střečkův kopec - Svatý Antoníček



Ahoj cykloturisti, rozhodl jsem se navštívit Svatého Antoníčka a při té příležitosti jsem se podíval do mapy a zjistil, že kousek od poutního místa je zajímavá přírodní lokalita. Je to bývalý kamenolom a vyznačuje se zvláštním podložím. Víc se dočtete v odkaze v článku.

Na cestu jsem vyrazil o půl třetí a odhadl jsem to, že se do večera vrátím. Hodně jsem zvažoval jaké si dát oblečení. Nakonec nahoře zvítězilo dlouhé oblečení a dole krátké. Na zpáteční cestě mně bylo zima na kolena. Po celou dobu foukal silný vítr. Jednu cestu jsem jel zadarmo a domů jsem dřel jako mezek. Na cyklostezce podél kanálu byl nával cyklistů a bruslařů. Dnes tam bylo hodně lidí s velmi malými dětmi. Odhadoval jsem to na děti, které teprve chvíli chodí a už se učí jezdit na kole. To by nevadilo, kdyby je ti rodiče neučili jezdit na cyklistické dálnici. Je to od nich velmi nebezpečné. Já bych upravil vyhlášku. Na cyklostezku spojující města smí vyjet dítě od sedmi roků, které ovládá kolo a je k tomu duševně způsobilé. Doprovodná osoba musí být starší 18 let, která vlastní řidičský průkaz.

První pěknou zastávku jsem si udělal u štěrkáče v Ostrožské Nové Vsi. Na vodě kvetlo plno květin. Doufám, že vás tento pohled potěší a podpoří v rozhodnutí vyjet do přírody. V Blatnici jsem se zastavil u statku a vyfotil orací zařízení asi z Ruska. Pak už následovalo stoupání na poutní místo.
U kostela bylo jen pár návštěvníků. Obvykle chodím do zákristie koupit nějaké obrázky. Tentokráte jsem se rozhodl, že tam nepůjdu. Službu měl zbožný dozorce, který mne svým výrazem ve tváři přímo odrazoval, abych tam nechodil. Tak nemám nic na památku. Možná mu ubližuji svým názorem, ale já jsem v něm viděl důležitého hlídače na vrátnici.  Takový ten sebevědomý dědek s červenou páskou na rukávě jak hlídá socialistický podnik.

Proto jsem raději jel navštívit přírodní lokalitu. Musel jsem projet lesem a vystoupat na kopec. Místo bylo kolem dokola zarostené vysokou trávou. Nezbylo nic jiného než opustit kolo a vydat se proklestit trávu. Doufám, že jsem si nepřinesl nějaké jedovaté klíště. Po prohlídce malého lomu jsem si užíval výhledu do okolní krajiny. Pro mě to má zvláštní cenu, protože zdejší okolí dobře znám. Možná by byl jen hezčí pohled z letadla. Kochání skončilo a vyrazil jsem domů proti větru.

Cestou domů jsem dohnal na cyklostezce skupinku divných cyklistů. Byli to lidé, kteří použili kolo, aby se někam dopravili. Byl s nimi i černoch a ten řídil kolo otřesným způsobem. Buď byl ožralý, nebo zfetovaný. Jeden protijedoucí cyklista mu vynadal, když se vyhnul srážce. Já jsem měl velký problém ho předjet. Bylo to horší než malé dítě, o kterém jsem psal v úvodu. Dítě se zastaví a můžete ho objet. Od tohoto člověka bych očekával při zastavení facku. Dnes jsem na cyklotrase potkal několik skupinek mladistvých. Většinou se lišili oděvem, obarvenými vlasy nebo vyholenou hlavou. Dělali blbosti a měli u sebe flašku s alkoholem. Proč si tito lidé oblíbily cyklostezky a ničí na nich vybavení?

V Napajedlích se stále staví cyklostezka a musí se jezdit přes město.  Nevím, proč to neudělali mimo cyklistickou sezónu. Za den zde projede několik tisíc cyklistů.

Ujel jsem 80 km s větrem i proti němu. Slunce svítilo, ale teplo nebylo.

01.06.2014

Karel

Odkaz na přírodní památku :




Fotky z cesty :


 Fotky z poutního místa :



Žádné komentáře:

Okomentovat