sobota 21. června 2014

Roštínská kaple



Ahoj cykloturisti, na dnešní den jsem měl úplně jiný plán, ale zatažené studené počasí vše změnilo. Rozhodl jsem se jet podívat na triatlon a pak pokračovat k Roštínské kapli za Zdounkama. Vyjel jsem v dlouhém oblečení a dobře jsem udělal. Byl ledový severní vítr. Slunce bylo za mraky a jen občas vyhlédlo.

Dnes jsem využil zkušenosti, kterou jsem udělal před dvěma týdny. Jel jsem do Zdounek po polní cestě. Jen jsem se vyhnul neprůjezdnému úseku. Dnes se jelo dobře. Vysokou trávu někdo posekal. Tráva tam zůstala a musel jsem jet na lehčí převod. Byla to fuška, jako bych jel do kopce. Navíc vyšlo slunce a potil jsem se. Až jsem vjel na cestu, tak slunce zašlo a mě přešla zima. Za obcí Těšánky jsem fotil moderní statek. Je připraven stát se atrakcí dnešní doby. Horší je, že jen kousek za ním je zatáčka a v té jsou kříže od dopravní nehody. Z tohoto místa je výhled na louky s koňmi a rozhlednou Zdenička. Psal jsem o ní před měsícem. To jsem jel po hřebeni nad dnešní trasou. Na druhé straně jsem měl výhled na rozhlednu na Brdu. Nebylo to moc povzbudivé, když jsem si uvědomil, že někam tam v závěru vyjedu.

Ve vesnici Roštín jsem najel na cestu směrem k místnímu koupališti. Jen o kousek dál jsem našel opuštěné letní kino. Je umístěno pod skálou a na fotce je vidět část bílé promítací plochy. Myslím si, že to bylo moc romantické místo na promítání filmů. Já jsem vyrostl na filmech v kině a mám k tomu stále vnitřní slabost. Dnes už sledujeme filmy v TV nebo na PC.

Kousek od kina jsem našel poutní místo. Je to hezké místo s posezením. Vytéká zde vodní pramen a je zde příjemný stín. Myslím si, že v létě se na tomto místě poutník osvěží na duši i na těle. Na stromech tam byly umístěny barevné talířky. Takové sbírala moje maminka a já jsem na nich musel v sobotu utírat prach. Já bych si to do bytu nedal. 

Tak a začíná poctivé stoupání. Aj jsem si zdělal brýle, aby mě po nich netekl pot. Předpokládal jsem, že pojedu po hliněné cestě, ale byla zde nádherná nová kamenitá cesta. Přesto jsem kopec musel vyšlapat až k altánku. Tam jsem si zanadával na naše turisty. Na zemi bylo pohozeno hodně odpadků. Když jsem se chystal odjet, tak tam přijel pán s chlapcem. Promluvil jsem na chlapce, ale on odpovídal německy. Zato pán řekl, že pojedou tak dlouho, dokud jim vystačí síly. Rozloučili jsme a vyrazil jsem směr Bunč. Na Bunči jsem udělal nějaké fotky. Bylo zde jako obvykle hodně lidí. Domů jsem sjel v pohodě. Jen jsem si musel dát bundu. Vzduch byl velmi chladný.

Ujel jsem 59 km, za studeného a zamračeného počasí.

21.06.2014

Karel

Fotky :




Žádné komentáře:

Okomentovat