sobota 14. června 2014

Békal 2014



Ahoj cykloturisti, úplně jsem zapomněl, že utekl rok a zase se v obci Přílepy koná festival Békal. Tuto obec znáte z mých zápisků již hodně dlouho. Asi nejslavnější byla akce oslava 1. máje, neckiáda a další akce. Naštěstí mně to spolupracovník a pořadatel akce připomenul. Pozvání jsem s potěšením přijal.

Na akci jsem se rozhodl vyjet až po dvanácté hodině. V pátek jsem byl u táboráku a musel jsem se vyspat. Letos nám počasí přálo a je až moc hezky. Slunce krásně pálí a já vyjíždím podél potoka do Sazovic. Rozhodl jsem se, že se budu snažit využít co nejvíce polní cesty, abych se pak večer na zpáteční cestě vyhnul svítícím autům. Ono je dobré si cestu projet, abych věděl, že někde není nějaká překážka. Udělal jsem pokus s jednou polní cestou a ona skončila na zarosteném poli. Tak jsem se musel vrátit a získal jsem malé zpoždění. Na konec před Přílepama jsem dohnal na koni kluka a holku. Nevěděl jsem jak na sebe upozornit, aby se koně nelekli. Jeden kůň se stejně lekl a poskočil do boku. Dopadlo to dobře. To jsem netušil, že je za chvíli uvidím v zámecké zahradě. Kousek od zámecké zahrady jsem na louce vyfotil srnku. Mám pocit, že zvířata se letos stále více bez obav přibližují lidským obydlím. Na pozadí je vidět město Holešov. Škoda, že nemám lepší fotoaparát a nemohl jsem si srnku víc přiblížit. Jak vidět i srnka ráda poslouchala country.

V zahradě jsem zaplatil 50 korun vstupné. To je v dnešní době nádherná cena. Na jiných festivalech se platí přes 100 korun. Za tento vstřícný krok je potřeba pořadatele pochválit. Určitě měli hodně práce sehnat dobré sponzory. Po zaplacení jsem dostal program dnešní akce a pozvání na další akci. Na památku jsem dostal odznak. To už do zahrady dorazily koně a začala projížďka dětí. Bylo to zdarma. Děti z toho měly velký zážitek. Bylo zajímavé pozorovat, jak některé děti jsou odvážné a jiné se bojí. Děvčata se však o koně i děti starala velmi dobře a nebylo se čeho obávat. Všichni svoje děti fotili a budou mít hezkou vzpomínku.

Na louce už hrála kapela a já jsem začal fotit vystupující. Fotím každou kapelu na začátku a pár fotek udělám i v průběhu vystoupení. Letos mám fotky dosti tmavé. Asi je to tím, že bylo velmi silné slunce a muzikanti měli snahu se schovat co nejvíce dozadu pódia. Nejvíce se to pak projevilo večer, když jsem fotil bez blesku. S rozsvícením světel se to zlepšilo. Já nerad používám blesk. Myslím si, že je to pro vystupující nepříjemné. Také jsem udělal fotky mezi diváky, abych zachytil atmosféru koncertu. Je vidět, že lidé s různým osobním zaměřením se sejdou na stejném vystoupení. Vyfotil jsem skupinku trampů, ale i závodní cyklistku, která se nechala přilákat do zahrady hezkou hudbou. Hodně lidí přijelo na jízdních kolech a jeden měl na kole motor. Byli však i takoví co přišli pěšky. Hodně diváků si postavilo v krásné zámecké zahradě stany a těšili se na noční posezení kolem táboráku. Těmito možnostmi je festival výjimečný. Vyznačuje se takovou volností. Když jsem fotil jednu divačku s velkým psem, tak jsem byl dotázán, jestli fotím ji nebo jejího psa. Znejistil jsem. Nevěděl jsem jak odpovědět, abych neurazil. Všechno probíhalo v přátelské atmosféře a hodně lidí zde potkalo svoje kamarády a mohli si povykládat a sdělit svoje životní osudy. Taková akce není jen o poslouchání hudby, ale o setkání lidí. 

Jednotlivá hudební vystoupení nebudu popisovat. Musel bych toho hodně napsat a stejně bych všechny pochválil. Je však třeba připomenout v jakém vedru muzikanti stáli na rozpáleném jevišti. Přesto se snažili hrát co nejlépe. Občas tuto situaci vtipně komentovali a jedna zpěvačka požadovala, aby muži hráli bez triček. Diváci si zase přáli zažit soutěž miss mokré tričko. To by nám mohli pořadatelé v dalších ročnících zajistit. Byla by to krásná změna. I když je to rozmar pocházející ze západních zemí. 

Pozdě večer jsem se rozhodl vyrazit domů. Na noční country zábavu jsem už nečekal. To by pak bylo lepší tam přespat. Na polní cestě podél potoka jsem asi potkal myslivce v autě. Když jsme se setkali, tak zastavil a já jsem mohl bezpečně projet po úzké polní cestě. Mám dobré přední světlo, ale stejně terén ve tmě vypadá zkresleně. Domů jsem dojel v pohodě. Krásný večer jen pokazilo vážné promlouvání od maminky po mobilním telefonu. Nenahlásil jsem, že pojedu na akci a vrátím se pozdě domů. Ona mě chtěla nechat hledat policií. To jsem dopadl ve svém věku.

Festival se velmi podařil. Přálo nám hezké počasí a pořadatelé to velmi dobře zvládli. Je vidět, že ve vesnici Přílepy umí udělat něco hezkého pro lidi. Už moc se těším na další akci.

Ujel jsem 42 km ve velmi teplém počasí.

07.06.2014

Karel

Fotky :


 

Žádné komentáře:

Okomentovat