sobota 30. října 2010

Větrný mlýn v Jalubí - podzim

Ahoj cykloturisti, máme nádherný den a já jsem se rozhodl pro projížďku kolem Baťova kanálu. Za Napajedlama jsem se zastavil u koníků. Je to přímo u cyklostezky a děti to zde musí mít v oblibě. Stačí udělat jen několik kroků a můžete si pohladit koníka. Já jsem dnes přišel k ohradě a postupně všichni koníci se přišli za mnou pohladit. Na fotce vidíte žíznivé hříbátko i tatínka, který hodně pil. Myslím si, že taková fotka se často nepovede. O kousek dál je slepé rameno a uprostřed je ostrov. V létě je zde romantické koupání. Jak vidíte na fotkách, tak je kanál vypuštěný a opravují se břehy. Já jsem zde potkal cykloturistu. Pána v důchodě a ten mě oslovil, "Vy to tu určitě neznáte." Pak začal popis všech cyklostezek v okolí až po Nivnici, kroměříž a Veselí. Kdyby pán tušil, že přednáška mohla proběhnout opačně. Myslím si, že zde mám většinu cyklotras projetou. Jediné co jsem nevěděl, kde se zde říká Kuvajt. Když budete hodní, tak vám to někdy prozradím.

V Babicích jsem vyfotil moji oblíbenou Majku a jel jsem do Jalubí. Přesněji na kopec nad vesnici. Na mapu se nedívejte. Polohu větrného mlýna mají zakreslenou špatně. Asi jsou to mapy ze ShoCartu. Měl jsem krásné počasí a sluníčko silně svítilo. Bylo to hezké, ale některé fotky mám černé. Proti slunci neumím fotit. Snad se jen povedla fotka se třemi kovboji na pozadí. Kdo jste viděli veselé filmy s tématikou vinohradů, tak na fotce můžete vidět hrozny, které se budou brzo nazývat zmrzlé víno. Od větrného mlýna je hezký pohled na Chřiby.

Domů jsem vyrazil přes Kudlovice a na konci vesnice jsem objevil zajímavou stavbu. Možná to bude kaplička nebo bohatý dům. Před Spytihněví si rozložili páni stánek s kožešinami. Nevím, jestli je ta cena rozumná. Kousek jsem jel po hlavní cestě a pak po staré kostkovici do Napajedel k sirnému prameni v bývalých lázních. Nabral jsem si flašku smradlavé vody, ale teď když píši článek, tak už jí mam vypitou. Dnes jsem toho dost vypotil.

Ujel jsem 40 km za nádherného podzimního počasí. Ráno bylo -2C a odpoledne nad 10C.

29.10.2010

Karel


Žádné komentáře:

Okomentovat