úterý 26. května 2009

Hranice - Helfstyn

Ahoj cykloturisti, spolupracovník Marek mě pozval do Hranic na Moravě na turnaj v tenise. Hrál tam jeho chlapec a já jsem jel povzbuzovat.

Po včerejší bouřce je venku chladno, ale slunečno. Raději jsem si vzal větší batoh na nosič a nabalil jsem si dres s dlouhým rukávem. Nakonec jsem si jej oblek v Otrokovicích. Vítr byl dosti silný a studený.

Cestu do Teplic nad Bečvou jsem zvládl dobře. Měl jsem na tachometru 50 km s průměrem 25 km/hod. Ihned na začátku města jsem vjel do lázeňské zahrady a tak jsem se vyhnul velmi frekventované cestě do Val. Meziříčí. V zahradě bylo moc dobře a já jsem přes řeku fotil kapličku, pramen a lázeňskou budovu. Minulý rok jsem vám poslal obrázky z opačného břehu. V parku bylo hodně lidí a všichni lenošili na lavičkách. Vyfotil jsem betonovou konstrukci a nevím co to je. Na řece se zase snažili vodáci. Bylo zde dobře a hlavně teplo, ale já jsem musel jet na tenisové kurty. V lázeňské části je několik kurtů a já jsem odhadl, který by to mohl být. Abych nebloudil, tak jsem Markovi zatelefonoval a on říká do telefonu. Jsi pode mnou a já se na tebe dívám. Měli zrovna přestávku mezi zápasy a tak jsme se šli podívat na rozpis a oni plánovali cestu na oběd. Já jsem se rozhodl, že nebudu čekat na další zápas. Tenis je divná hra a někdy může zápas trvat i několik hodin.

Z Hranic jsem vyrazil po nové cyklostezce směrem na Přerov. Jede se podél Bečvy a je zde hezké prostředí pro odpočinek lidí. Vše znásobuje krásný hustý les s velkým hřebenem. Na úrovni obce Drahotuše pěkná cyklostezka končí u odpočívadla a naučné stezky. Minulý rok jsem zde pokračoval po blatité lesní cestě. /Reportáž o tunelu v obci Slavíč/ Dnes je zde ujetá drť a staví se cyklostezka do Týna nad Bečvou. Tato cyklostezka má velký význam. Cesta od Přerova je přetížená auty a cyklista nemá šanci projet živý. Sám jsem to zkusil a raději jsem z té cesty sjel. Na cyklostezce stála nákladní auta a měla přestávku. Už v této chvíli je to hezká zpevněná trasa. Bohužel v půlce končí a tak mají před sebou ještě hodně práce. Kousek od trasy jsem objevil indiánský tábor.

V Týně nad Bečvou jsem byl během chvilky a začalo stoupání na hrad Helfštýn. Je to slušný kopec s mnoha serpentinami a já jsem se snažil neklesnout pod 10 km/hod. Splnil jsem to a litoval jsem rodiče, kteří na zadních sedačkách vlekli svoje děti na velký kopec. Všichni tlačili. Měl jsem myšlenku se nabídnout, že jim děti nahoru vyvezu. Dokonce jedna rodina tlačila vozíček s dětmi. Po celé trase jsem potkával skauty v různých tričkách. Myslím si, že se podle barev nějak rozlišují. Na louce pod Hradem hráli hru, která nemá v naší zemi tradice. Je vidět, že vliv USA je velký. Na vrcholu před hradem leželi unavení cyklisté v trávě. Zato leniví obtloustlí turisté se nechali vyvézt motorovým vláčkem až k hradu a dokonce jeli i dolů.

Domů se musí sjet od hradu do vesnice a znovu vyšlapat serpentiny. Já jsem se trošku zdržel a měl jsem štěstí. Do křižovatky vletěl řidič blázen a smykem velmi těsně projel křižovatku v mém směru. Stačilo abych, byl o trošku rychlejší a už by, jste si ode mne nic nepřečetli. V té chvíli jsem mu přál, aby se v následujících serpentinách zabil a nikoho neohrožoval. Na kopci jsem si u kříže našel závětří a na sluníčku jsem posvačil. Po svačině jsem pokračoval do Holešova a objevil jsem další novou cyklostezku. Už nemusíte projíždět sídlištěm a můžete jet podél řeky. Mám stále větší pocit, že všude jde stavět cyklostezky a jen v Otrokovicích ne.

Ujel jsem 111 km průměrem 24 km/hod. Slunečné počasí se silným studeným větrem.

23.05.2009



Žádné komentáře:

Okomentovat