neděle 13. března 2016

Hradská cesta



Ahoj cykloturisti, dnes je opravdu zatažený a větrný den. Podle větru jsem se rozhodl zvolit trasu tak, abych měl stále vítr v zádech. To znamená, že jsem se domů musel vrátit lesem. Vydal jsem se po cyklostezce do Napajedel. V jednom místě jsem dohnal pána a paní na bruslích. Měli s sebou dva psy na volno. Musel jsem na ně zaštěkat, aby mně udělali místo na cyklostezce. Každý měl svého miláčka.

Za Napajedlama jsem vjel do údolí a jel jsem proti větru. Místy moje rychlost klesla na 10 km/hod. Před sebou jsem viděl jak se od Chřibů ženou bílé mraky. Připadal jsem si jako na horách. Ve stoupání moje rychlost klesla na pětku. Jel jsem na nejlehčí převod. Boj s větrem jsem zvládl a vyjel k lesu. Zde je kaplička a má novou lavičku - sáňky. Je zde za dobrého počasí hezký výhled do okolí. Značka pro cyklisty je jasná. Nejezděte z kopce jako blbci nebo se zabijete. Já jsem si to dnes vyšlapal.

Cesta po hřebeni vede do lesa a zde jsem zažil šok. Lesy patří arcibiskupství. Já jsem se narodil za socialismu a mám v sobě myšlenku, že lesy na našem území jsou nás všech. Jsou zde proto, abychom mohli svobodně chodit do přírody. Teď mají vlastníka, který shrabuje majetek. Neumím si představit, jak bude složité získat povolení na organizování závodu horských kol v lese.

Na cestě domů jsem se zastavil u kříže, který zde stojí více než sto let. Byl však zarostený a nyní je ho vidět. Vykáceli zde kus lesa. Nikdy jsem se na tomto místě nezastavil. Vždy jsem projel.

Dál jsem už jel lesem do Žlutav a dolů do Otrokovic. Dnes musím přiznat, že jsem domů přijel zmrzlý. Ten vítr byl opravdu ledový.


Teď vám odpovím na otázku z minulého článku. Na fotce je rozestavěný moderní kostel v Sazovicích.


Ujel jsem 35 km v studeném větru.

13.03.2016

Karel




Žádné komentáře:

Okomentovat