neděle 9. května 2010

Luhačovice - otvírání pramenů

Ahoj cykloturisti, to zde ještě nabylo, abych jel dva dny na stejné místo. Včera jsem byl v Luhačovicích u otvírání cyklostezky a dneska pramenů. Určitě jste si všimli, kdy jsem dokončil včerejší cestopis. Dnes jsem se vrátil domu za světla.

Cestu do Luhačovic jsem zvolil přes Malenovice a Kudlov. První jsem vymyslel trasu přes Bohuslavice, ale raději jsem upustil od cestování po hlavní silnici. Pokud jste četli můj příspěvek minulý týden o Majáku, tak jsem jel stejnou trasou opačně až po Maják. Dále jsem jel jako včera do Biskupic a po nové cyklostezce do Luhačovic.

Na Lázeňské náměstí se bylo s kolem velmi obtížné dostat. Tolik lidí pohromadě jsem už dlouho neviděl. První na náměstí přijeli cyklisté a pak následovala módní přehlídka. Začali jsme módou od roku 1902. Paní uvaděčka vždy řekla, co bylo v dané době přípustné nosit a jaká byla móda. Pokud bylo potřeba, tak popsala jednotlivé části oděvu. Bylo to hodně zajímavé a určitě vás bude zajímat, že mají v Luhačovicích okrašlovací spolek Calma. http://www.spolekcalma.cz/ Modely se po přehlídce procházely mezi diváky a velmi ochotně pózovaly.

Po ukončení módní přehlídky jsem se šel podívat na historická auta. Byla zde hrozná tlačenice a nešlo udělat fotku bez lidí. Trošku se situace zlepšila ve chvíli, kdy začalo lehce pršet. Naštěstí to brzo přestalo.

Po prohlídce aut a motocyklů jsem šel k pramenu načepovat léčivou vodu. Bylo zde hodně lidí a musel jsem stát v řadě. Podél cesty do města byl jarmark a tam bylo tolik lidí, že bylo s kolem nemožné projit. Proto jsem to obešel po druhém břehu.

Z Luhačovic jsem po cyklostezce vyrazil do Biskupic a pak na Kudlov. Cestou jsem se zastavil v Březůvkách podívat na dívčí fotbal. Ve stoupání na Pindulu mě dohnali moji kamarádi z Otrokovic. Rád bych s nimi jel domů, ale musel jsem zavést vodu mamince do nemocnice. Tak se naše cesty rozešly. Návštěvu v nemocnici jsem rychle vyřídil a před budovou jsem se dal do řeči se saniťákem. Dozvěděl jsem se, jak narůstají výjezdy k úrazům na nových cyklostezkách. Pro řidiče sanitky jsou velkým problémem zábrany proti čtyřkolkám. Sanitce se velmi často stane, že se chytí do pasti a nemůže dále pokračovat za zábranu. Pak se musí pacient i dlouhý kus přenášet v rukách. Mám z toho špatný pocit, když slyším, že se cyklisté chovají stejně škaredě jako řidiči v autech.

Po rozhovoru jsem vyrazil od nemocnice po cyklostezce na nábřeží domů. Bylo to hrozné. Byl jsem tam sám cyklista s bruslaři. Skoro se nedalo jet a uvažoval jsem, že pojedu po silnici. Za Loukama mě dohnala bouřka a dostal jsem první spršku vody. Jen jsem si stihl obléci pláštěnku, ale schovat se nebylo kde. V Tečovicích déšť polevil a v poklidu jsem najel na cyklostezku v Malenovicích na sídlišti. Zde jsem dohnal pána s paní a měli volně pobíhajícího bojového psa bez náhubku. Zavolal jsem na ně, ale pán se mně smál, že se bojím velké obludy. Tak jsem je natěsno objel. Pán svým vzhledem patřil do kategorie nepřízpůsobivých občanů. Za Malenovicemi přišla bouřka v plné síle a pláštěnka mně byla nahouby. Ve chvilce stála voda na cestě jako při záplavě. Domů jsem přijel promočený a musel jsem věci vyždímat v koupelně. Vodu z bot jsem vylil a teď budou dlouho schnout.

Dnes jsem měl krásné slunečné počasí. Kam jsem přijel, tam bylo po dešti. Až na závěr jsem tomu neušel. Ujel jsem 80 km

08.05.2010

Karel

Trasa :



Historická kola :



Historické móda :



Historická auta :

Žádné komentáře:

Okomentovat