středa 16. března 2011

Indoor cyklistický závod na trenažérech TACX vyhodnocení

Více fotek zde

Dne 13.3.2011 proběhl v Napajedlech pravděpodobně první indoor cyklistický závod na cyklo trenažérech TACX na území České republiky. Spolupořadateli závody byla prodejna jízdních kol EURO BIKE s.r.o. Otrokovice, prodejce trenažérů TACX a spinningové a fitness zařízení Fitcentrum Napajedla. EURO BIKE byl dodavatelem 3 ks trenažerů TACX I Magic, výpočetní techniky a potřebného SW TACX pro propojení jednotlivých trenažerů mezi sebou. Fitcentrum Napajedla poskytlo prostory, dataprojektor, ozvučení a také zajistilo pohár a ceny pro vítěze a organizovalo také přihlášky závodníků. Zde měl největší podíl na organizaci pan Vycudulík, který je majitelem fitcentra a je velmi nakloněn podobným aktivitám.

Zařazení devíti účastníků do tří rozjížděk po třech bylo stanoveno na základě losování . K rozjížďkám byla vybrána virtuální trasa Apollo course v délce 20,4 km. Jak už bylo řečeno závodilo se na trenažérech TACX I-magic a každý účastník pak závodil na svém vlastním silničním kole, což je velká výhoda oproti jiným indoor cyklistickým aktivitám. Všechny rozjížďky byly dramatické, nejvíce pak rozjížďka č. 2, v níž prakticky po celou trasu spolu tvrdě soupeřili věkově nejstarší a nejmladší účastník Pavel Červenka (41 let ) a Wojta Konečný (17 let ) a neustále se střídali ve vedení. Vítězství v této rozjížďce a také nejlepší čas ze všech rozjížděk dosáhl Pavel Červenka časem 30 min 14 s a Wojta za ním nakonec zaostal o 9 s časem 30 min 23 s. Dramatická byla také třetí rozjížďka, ve které startoval i český representant v triathonu a účastník několika IROMANŮ na Havaji Petr Vabroušek. Až do konce nebylo zcela jasné, zda pokoří doposud nejlepší čas Pavla Červenky, což se mu ale nepodařilo, když za ním zaostal o 6 s časem . Tito tři jmenovaní se tak utkali i ve finále do kterého postupovali tři s nejlepšími časy z rozjížděk. Černý Petr tak vyšel na Petra Kohoutka juniora, jenž dosáhl času 31 min.39 s, ale jak přiznal, měl toho dost již po té rozjížďce a byl tak docela rád, že již nepostoupil.

Na tři účastníky s nejlepšími časy z rozjížděk tak čekal finální závod na virtuální trase Herakles s délkou 28 km. Z počátku jeli všichni jezdci hodně vyrovnaně a tak mohli závodníci i přihlížející diváci sledovat na plátně, kam byl pomocí diaprojektoru přenášen signál z řídícího počítače , cyklisty jedoucí ve vzorném háku za sebou. Po cca 4 km se však oddělil Petr Vabroušek, za ním pak jel Wojta Konečný a pole uzavíral Pavel Červenka. Takové bylo nakonec i pořadí v cíli. Druhý Wojta Konečný ztratil na vítěze 1 min. a 49 s a třetí Pavel Červenka pak o rovné 4 min.

Všichni závodníci se shodli na tom, že celé klání bylo pro ně velmi zajímavým a hodně ostrým testem výkonnosti před začátkem sezony (o tom svědčily skutečné kaluže potu pod jezdci) a spokojeni ba nadšeni byli i diváci, kteří měli možnost na vlastní oči sledovat práci cyklistů a zejména Petra Vabrouška v reálu, což se jim na skutečné silnici nikdy nemůže takto zblízka podařit. Velkým překvapením je výkon bajkera Wojty Konečného, jemuž ještě není 18 let, ale dokázal mimořádnou výkonnost v tomto objektivním testu ve srovnání s mnohem staršími jezdci. Obdiv také zaslouží i jediná zástupkyně ženského pohlaví v soutěži, pro niž to byla vůbec první jízda na silničním kole a dosažený čas nebyl vůbec špatný.

Vzhledem k úspěšné premiéře indoor závodu se uvažují organizátoři uspořádat v následující zimní přestávce celou sérii podobných závodů, která by pak vyvrcholila finálním kláním za účasti nejlepších. Takže je na co se těšit.


pořadí
závodník
 rozjžďka 20,4 km     čas (min.)
finále 28,0 km čas (min.)
1.
Vabroušek
30:20
40:07
2
 Konečný
30:23
41:56
3
Červenka
30:14
44:07
4
Kohoutek
31:09
x
5
Doleschal
33:13
x
6
Bittner
34:50
x
7
Pospíchal
35:52
x
8
Fišer
36:10
x
9
Václavíková
50:55
x

Žádné komentáře:

Okomentovat