čtvrtek 12. října 2017

Velehrad - Jalubí



Ahoj cykloturisti, dnes jedu na chleba do Topolné a hodně jej povozím. Z domu vyjíždím v krátkých kalhotách. Počasí je však proti předchozímu dni chladnější a v Kněžpoli si už oblékám dlouhé kalhoty.  Z Jarošova pokračuji stromovou alejí do Uherského Hradiště podél řeky Moravy. V Hradišti zastavuji u sochy vojáka osvoboditele a pak v přístavu závodních veslic. Pohled na přístav a hrad Buchlov na kopci je také moc hezký. Škoda, že to neumím lépe vyfotit. Ve Starém Městě projíždím tunelem na cyklostezce. Kolo se zde musí svést po velmi prudkém schodišti. Neumím si představit, jak zde táhnu plně naložené kolo při dálkové cykloturistice. 

Na Velehradě je pohoda a v kostele jsem udělal fotku před a po zapálení svíček. To se často nepodaří vidět. Před kostelem jsou poutače na sbírku na nové sochy. Jak je vidět, tak církev nic ze svých prostředků nevybuduje. Vždy to musí zaplatit věřící. Přitom dostala tolik majetku a peněz v církevních restitucích.

Je už podvečer, ale domů se mně nechce jet. Tak jedu k větrnému mlýnu v Jalubí. Cestou mám nepříjemný zážitek. Řidič jedoucí proti mně v zatáčce tuto zatáčku řízne a olízne mě zrcátkem. Prostě jel celým autem v protisměru. Viděl jsem, jak se za volantem naklání jako by jel na motocyklu. Hrál se na závodníka.

V Jalubí fotím větrný mlýn a jako kulisu mám traktor orající pole a měsíc na obloze. Už se hodně šeří a musím spěchat domů. Na závěr cesty jsem musel svítit.

Ujel jsem 64 km za pěkného podzimního počasí.

29.09.2017

Karel




Žádné komentáře:

Okomentovat