neděle 27. dubna 2008

Cyklostezka do Kostelan

Zapsal: Karel

Ahoj cykloturisti, po včerejším zklamání jsem se vydal na inspekci cyklostezky z Uh. Hradiště do Kostelan n/Moravou. Již předem vám prozradím, že jsem byl mile překvapen proti včerejší cyklostezce do Šumic.

Dnes bylo počasí teplé a já jsem vyjel v kraťasích. Přikládám obrázky, jak to dnes vypadalo podél Baťova kanálu. Cyklotrasa je po úpravách koryta kanálu opravená tím způsobem, že navezli drť a neuválcovali. Jízda na kole se rovná plavání. Kolo jede tam, kam nechcete. Cyklistům s úzkými plášti nedoporučuji. To bylo příčinou toho, že mě předjížděli cyklisté a cyklistky na horských kolech. Já jsem jim to oplatil, až na asfaltě. Musel jsem jet, ale 40 km/hod a to bylo nebezpečné s ohledem na to, že tito lidé se neumí při takových rychlostech orientovat ve skupince. Přesto jsem jim ujel, ale byla to klukovina.

V Uh. Hradišti jsem chvíli vymýšlel jak se na stezku dostat. Nebylo tam žádné značení. Nakonec jsem první zvolil slibnou Vinařskou cyklotrasu, ale ta skončila polní cestou. Pak jsem se rozhodl nabrat směr na Staré Město a byl jsem úspěšný.

Cyklotrasa je velmi dobře udělaná. Moc se mně líbí. Měl jsem pocit, že jsem se ocitl na svých toulkách v zahraničí. Až budu starý tak si tam budu jezdit navozovat dobré pocity a vyvolávat vzpomínky na cyklotrasy podél Dunaje nebo Inu. Jezdilo tam hodně cyklistů, rodin s dětmi a bruslařů. Myslím si, že tyto cyklostezky jsou dělány pro lidi, kteří budou ohleduplní a nebudou mít závodní ambice. Různé skupinky výkonnostních cyklistů zde nemají místo.
Za Kostelanama jsem jel do Zlechova a pak do Tupes. Jsou zde krásné dlouhé rovinky. Za Tupesama je krátký prudký kopec zalamovák. Já jsem na začátku předjel skupinku cyklistů, ale na vrcholu odpočívala skupinka děvčat bikerek. Jedna o mně prohlásila, že jedu jako posraný. No, co nadělám. Už nejsem nejmladší. Za Velehradem jsem jel do Salaše a udělal fotku kostela. Prý je něčím významný. U pomníku partyzánů randili bruslaři. V lese jsem udělal fotku, aby jste viděli jaký je tam krásný asfalt. U lvích hlav jsem načepoval a pak už výšlap na Bunč a dolů domů. Ve sjezdu mne předjela cyklistka. Jezdím opatrně, ale ve stoupání jsem ji dotáhl. Těšil jsem se, jak si zazávodíme, ale ona odbočila do Kroměříže.

Na lávce přes Moravu jsem málem havaroval. Je to úzká lávka pro chodce, ale při dobré vůli se vejdou i dva cyklisté. Proti mně jela lehce oděná cyklistka s dobře vyvinutým hrudníkem a v dresu s velkým výstřihem. Jen na malou chvíli jsem se nevěnoval řízení a mohli jsme být v sobě. Nestyda, měl by ji za to pán Bůh potrestat. Cykloprodejny by takové dresy neměly prodávat. Vždyť je to nebezpečné a co tak kdyby jí tam vletěla za jízdy včela.

Ujel jsem 68 km průměrem 23 km/hod.

Výlety : Zavezete se autem do Spytihněvi a na kole pojedete podél kanálu do Uh Hradiště a Kostelan. Můžete se vrátit Kunovským lesem zpět do Uh.H. Tak do dnes jezdilo hodně cyklistů. Další možnost je jet jako já do Velehradu a po cyklostezce se vrátit do Starého Města. Všechno je to po rovince a mimo dopravu.

1 komentář: