neděle 5. června 2016

Zámeček - porodnice



Letos poprvé jsem měl možnost nahlédnout dovnitř zámečku. Byl jsem překvapen, v jakém stavu se nachází. Je to dáno tím, že původní majitelé odešli a zámeček dostal novou funkci. Stala se z něj porodnice. Pro tento účel byly některé části výzdoby odstraněny. Pak když zde porodnice skončila, tak se vybavení přemisťovalo jinam.

Pro návštěvníky to byl velký zážitek. Když se nás průvodce zeptal kolik z návštěvníků se zde narodilo, tak se zvedlo hodně rukou. Byla zde paní, která sem zavítala poprvé po více jak padesáti letech. Od narození nikdy tuto obec nenavštívila. Byl to velmi silný zážitek. Všichni zde narození si nechali udělat fotku na památku. Přímo pod světlem, které svítilo na operační stůl. Průvodce nás seznámil, jak zde probíhal příjem maminek. Do kterých místností při příjmu vstoupily, až kde na závěr po porodu ležely. Kde pracovaly sestry a kde měl svoji pracovnu primář. Zdejší primář se proslavil v oboru porodnictví, ale já jsem si jméno nezapamatoval. Je zde nákladní výtah. Půda s věží. Bývalá kaple a sklepení. Ve sklepě bylo hodně chladno. Tam by se mohlo uskladňovat víno. Asi je tam po celý rok stabilní teplota. Mohli jsme se všude podívat, ale průvodce nás žádal, ať do některých částí nechodíme, abychom si neublížili.

Budoucnost zámečku je nejistá. V současné době patří obci, ale ta nemá prostředky na jeho rekonstrukci. Navíc zde není plán jak do budoucna tento objekt a krásnou zahradu využít. Určitě by se našel investor, ale my by jsme byli rádi, kdybychom nadále mohli chodit do zahrady a pořádat zde festivaly. Je to krásné místo pro oddech a na procházky s dětmi. Okolní příroda je hezká. Jsou blízko Hostýnské vrchy a rovinatá Haná. Blízko je do města Holešov s velkou historickou tradicí.

Kdyby, jste měl někdo nápad jak tento objekt využít, tak dejte vědět.

Níže jsou odkazy na stránky, kde si můžete přečíst historii a prohlédnout fotky.

Moje fotky :


Odkazy na zámeček :





Žádné komentáře:

Okomentovat