sobota 10. října 2009

Sedla Brooks

Ahoj cykloturisti, každý cyklista při svém ježdění na kole potřebuje sedět na sedle. Sedlo je ta část kola, na kterou cyklisté často nadávají. Většinou po delší jízdě, nebo když si na svém pozadí udělají nějaké odřeniny. Na odřeniny se prodávají různé mastičky a jsou cyklisté, kteří se mastí i před jízdou. V prodejně s jízdními koly vám doporučí cyklistické kalhoty s vložkou mezi nohy. Další věčné téma je sedlo pro ženy. Sedla vyrábí hodně firem a každá firma má hodně typů sedel. Z toho plyne, že na světě existují tisíce typů sedel. Tolik variant nemá žádná součástka na kole. Já bych vás chtěl seznámit se svými zkušenostmi se sedly. Tento článek nemohu nazvat test, protože jsem příznivcem sedel od firmy Brooks a tato sedla budu chválit.

Moje první zkušenost s koženým sedlem se datuje do období sedmdesátých let minulého století a kolo jsem měl z šedesátých let. Bylo to kolo Favorit, na kterém bylo tříkolečko a přesmykač se ovládal páčkou mezi nohama. Na tomto kole bylo kožené sedlo s koženou brašničkou na nářadí. Já jsem na něm najezdil tisíce kilometrů a také své první výlety přes sto kilometrů. Přesto, že jsem v té době jezdil v trenýrkách a kraťasech, nevzpomínám si, že bych měl někdy problém se sedlem. Bylo to tím, že jsem jezdil na vyseděném koženém sedle a to se přizpůsobilo mému pozadí. Proto i v dnešní době nepoužívám žádné vložky v kraťasech. Mám tam jen všitou látku, abych neseděl na materiálu z umělé hmoty. Pokud si všimnete cyklocestovatelů, tak většinou nepoužívají vůbec cyklistické kalhoty. Vše je jen o sedle. Fotku prvního sedla vám nemohu ukázat, protože toto kolo již nemám.

Další mé kolo bylo již s galuskami a na něm bylo kožené sportovní sedlo Favorit. Toto sedlo již můžete vidět na fotce. Sedlo jsem si oblíbil a nikdy jsem jej neprodal. Používám jej asi od roku 1980. S tímto sedlem jsem absolvoval cestu do Itálie k jezeru Lago di Garde. V té době se na našem trhu objevila plastová sedla a já jsem na nich několik roků jezdil. Dokonce plastové sedlo používám dodnes na kole, které mám pro ježdění ve městě. Je to kolo bez přehazovačky s pevným převodem a plastovým sedlem. Když někam jedu v Otrokovicích, tak jej ani nezamykám. Výhodou plastového sedla bylo, že se nemuselo nijak udržovat. Když cyklista spadl a odřel sedlo, tak se jednoduše ošmirglovalo a bylo zase dobré. Když zmokne, nic se nestane. Já jsem s tímto sedlem jezdil v mraze a praskla mně spodní část. Někteří cyklisté si toto sedlo potahovali kůží a jiní jej nahřívali a pak si na něj sedli a snažili se jej vytvarovat. Myslím si, že to bylo dobré sedlo pro některé závodní aktivity. Přesto na něj v naší zemi cyklisté ve vzpomínkách nadávají. Byla to snaha přijít na trh s něčím novým v období komunistického budování státu. Tenkrát měly plasty velkou budoucnost. Nakonec znáte to říkání o plastovém hrnečku : „Kde udělali soudruzi z NDR chybu?“

V jedné chvíli to vypadalo, že opustím sedla Brooks a to tenkrát, když mě pan Kohoutek vzal na výstavu Eurobike u Bodamského jezera. Je to asi největší výstava kol v Evropě. Já jsem se tam tenkrát na první pohled zamiloval do novinky a tou bylo sedlo Flite. Na stánku jsem si jej vypůjčil do ruky a moc se mně líbilo. Ve chvíli kdy se objevilo na trhu jsem si pro sedlo šel do prodejny www.eurobike.cz v Otrokovicích. Pan Kohoutek, jej měl pro mne objednané. Toto sedlo je velmi lehké a má titanové ližiny. Je vhodné pro sportovní cyklistiku. Až si jednou koupím lehké kolo, tak budu na tomto sedle zase jezdit. Já jsem na tomto sedle udělal svou první cestu do Itálie do nejvyššího sedla Passo Stelvio. Na této trase jsem jezdil denně přes sto kilometrů a sedlo Flite bylo po stovce nepohodlné. Znáte ten pocit, že si musíte za jízdy poposednout.



Tak a teď se již budeme věnovat firmě Brooks. Jedná se o velmi starou anglickou firmu založenou v roce 1866. Založil ji pán, kterému se na tehdejších kolech velmi špatně sedělo. V té době se sedla dělala dost podobná sedlům na koně. Tak vznikla firma, která dělá kvalitní sedla až do dnešní doby. Je však třeba říct, že tato sedla byla vytlačena z profesionální cyklistiky. Myslím si, že v mnoha případech je to jen boj sponzorů kdo dá lepší podmínky. Závodníci si nemohou vybírat, na čem budou sedět. Také nesmí říkat své názory, jak se jim sedí. Na to jsou tiskoví mluvčí jednotlivých stájí. V dnešní době se sedlo Brooks převážně používá na turistických kolech lepší třídy a na městských kolech v Anglii. Pokud v zahraničí potkám dálkového cykloturistu, tak má vždy sedlo Brooks. Tato sedla se pro cykloturisty hodně prodávají ve variantě s vinutými pružinami. Firma Brooks také vyrábí doplňky pro cyklisty. Jsou to různé tašky na rameno a na nosič. Dále zde můžete vidět kožené kroužky na řídítka. Já si myslím, že kožené doplňky pro cyklisty jsou přežitkem. V dnešní době existuje spousta jiných výrobců tašek z moderních nepromokavých materiálů. Hlavně si myslím, že je to věc váhy a údržby. Ten kdo si takovou výbavu koupí to dělá proto, že je fanouškem hezkých věcí. Jsou to hezké věci, ale v mém praktickém životě nemají místo. Kdybych měl ženu, tak jí takovou hezkou tašku koupím. Myslím si, že to má význam v zemích kde je tradicí ježdění na kole třeba i do zaměstnání. Bez rozdílu postavení ve firmě. Na to v naší zemi nejsme zvyklí. Firma Brooks se podílí na mnoha sportovních akcích a nejznámější je závod starých kol pořádaný v Itálii. A na těchto stránkách si můžete prohlédnout krásné fotky. Mám ale pocit, že se stránky pomalu zobrazují. Dále v Anglii pořádají zápasy podobné lednímu hokeji, ale jezdí se na jízdním kole a střílí se míčkem. Firma vydává i časopis a já jsem jedno číslo získal u firmy http://www.azub.cz/ Dočetl jsem se tam hodně zajímavých věcí. Například, že sedla s drážkou uprostřed už vyrábějí od roku 1898. Přitom když přijdete do dnešního obchodu s jízdními koly, tak vám bude prodavač nabízet novinku sedlo s drážkou. U firmy AZUB jsem dostal i DVD a shlédl jsem film o historii a výrobě sedel. S tím jsem dostal také plakáty sedel a já jsem pro vás připravil u každého plakátu jedno sedlo, které k němu náleží.



1. Sedlo – jedná se o sedlo odpružené vinutými pružinami. Toto sedlo je vhodné do městského provozu a na cykloturistiku. Je hodně těžké. Zkoušel jsem na něm jezdit a nevyhovovalo mně. Přesto s tímto sedlem potkávám hodně turistů. Možná to příští rok zkusím znovu. Spíše uvažuji o odpružené sedlovce.
2. Sedlo – jedná se o sportovní dlouhé úzké sedlo. Toto sedlo je vhodné pro závodní cyklistiku a jezdilo na něm hodně slavných cyklistů ty největší závody.
3. Sedlo – určené pro cykloturistiku a jiné sporty. Na tomto sedle jezdím.



Údržba – kožené sedlo se musí udržovat. Já jej mastím tukem od firmy Brooks dodávané v kulaté krabičce. Dělám to asi jednou po třech měsících. Sedlo namastím a nechám několik dnů stát. Pak na něm vyjedu a je to vidět na kalhotách. Letos jsem potkal v Německu jednu cyklistku a ta měla nové sedlo. Před tím než vyjela, tak jej namastila krémem na boty. Jak vypadal, její zadek pod kalhotami si můžete představit. Měla již druhé sedlo Brooks a je s ním hodně spokojená. Byla to varianta kratšího sedla pro ženy s dírkami ve středu sedla. Dlouho do noci jsme diskutovali o cyklistice a kožené sedlo by ženám doporučila. Nevěřte na gelová sedla pro ženy. Jsou to zapařovačky. Na fotkách vidíte, jak dopadne sedlo, když jej každý den používám za každého počasí. U jednoho mého sedla si můžete všimnou zvlněné kůže kolem nýtku. Myslím si, že toto sedlo nemělo opustit brány firmy.

Zkušenosti – první kilometry na sedle Brooks bolí. Dokonce se říká prvních tisíc kilometrů. Já to můžu potvrdit. Letos jsem vyjel na dovolenou na novém sedle a cítil jsem to hodně. Teď už mám na tomto sedle ujeto 3000 km a je to pohoda. Když sednu na sedlo na žlutém kole, tak mám pocit, že sedím ve formičce. Prostě si sednu do svého otisku pozadí a na tomto sedle v pohodě zvládnu za den vice jak 200 km. Myslím si, že sedla Brooks jsou širší než v dnešní době prodávaná sedla a jsou proto pohodlnější pro turistiku a pro lidi, kteří mají větší postavu a širší pánev. To si myslím, že platí i pro ženy.

Moje kola – na několika fotkách vidíte moje kola se sedly Brooks. Také zde vidíte kolo německé cyklistky a jak, se pečlivě o své sedlo starala. Na noc jej balila do igelitové tašky. Já to dělám také. Je to ochrana před deštěm a ranní rosou. Na mokrém sedle se špatně sedí, ale myslím si, že se tak rychleji přizpůsobí vašemu pozadí.



Na závěr již jen několik odkazů :

http://www.azub.cz/CZ/kozena-sedla-Brooks/
http://www.azub.cz/CZ/kozena-sedla-proc/
http://www.azub.cz/CZ/kozena-sedla-galerie/

Jeden zákazník firmy Eurobike provedl test sedel a můžete si přečíst zajímavá hodnocení.
http://www.eurobike.cz/test-sedel.php

3 komentáře:

  1. Zajimavy clanek,ale trochu zavadejici. Sedla Brooks nebyla spatna,ve sve dobe to byla jedncka na trhu a pouzivali je i profesionalove, ale je to jiz davno prekonana historie. Sam jsme ho kdysi jezdil ( skoro 20 let), ovsem to bylo v dobe, kdy nic lepsiho na trhu nebylo. Dnes uz bych na takove sedlo nesedl.Je prilis ve srovnani s dnesnimi sedli tvrde a vyzaduje neustalou udrzbu. Po urcite dobe se "prosedi" a nepomuze ho ani napinat napinacim sroubem. Dnesni sedla jsou urcite o kus dal, jsou anatomicky tvarovana, nektery maji i otvory, aby se snizil tlak na urcite citlive organy... podminkou je, ale vybirat sedlo s kozenym potahem predevsim pro silnicni cyklistiku (a turistiku). Naopak pro jizdu v terenu je praktictejsi sedlo s umyvatelnym potahem i kdyz i tam ja osdobne uprednostnuji radeji sedlo kozene.Takze Karluv clanek je treba chapat jako nostalgickou vzpominku na "stare dobre casy", ktere vsak jiz dnesni technika davno prekonala.
    Petr Kohoutek

    OdpovědětVymazat
  2. a sakra sedly, omlouvam se
    Petr Kohoutek

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek, děkuji za inspiraci ke koupi. Mohl byste mě dát prosím doporučení, kde nakoupit v Brně, něco jsem našel tu http://www.cyklospeciality.cz/brooks-2/ , ale ten obchod neznám..

    OdpovědětVymazat